Newsflash
Internaționale

Canicula, efecte grave asupra sănătăţii

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 22 2022
Canicula, efecte grave asupra sănătăţii

Europa se confruntă cu valuri de căldură ce depășesc recordurile de temperatură înregistrate până acum, astfel că autorităţile impun măsuri pentru protejarea populaţiei.

canicula

       Efectele temperaturilor extreme asupra sănătăţii sunt multiple – fatigabilitate, vertij, cefalee, tremor, sete intensă – și pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Simptomele se pot remite spontan dacă persoana afectată revine la o temperatură mai scăzută și, implicit, dacă temperatura corporală scade în 30 de minute.

        Șocul termic este un eveniment mult mai dramatic, când temperatura corporală crește la peste 40,6 grade Celsius. Aceasta este o urgenţă medicală și poate duce la afectare severă de organ și chiar la deces. Simptomele includ tahipnee, confuzie sau convulsii și greaţă. Anumite persoane sunt mai vulnerabile, precum sugarii sau vârstnicii. Persoanele cu boli cronice precum cele cardiovasculare, respi­ratorii sau diabetul zaharat pot avea un risc mai mare de a fi afectate de căldură, iar afecţiunile lor pot fi exacerbate de căldura extremă.

        La nivel mondial se estimează că jumătate de milion de decese se produc anual din cauza căldurii extreme. Poluarea este de asemenea accentuată în timpul caniculei.

Peste 40 de grade Celsius

        În Spania, Portugalia sau Franţa, valul de căldură a determinat declanșarea de incendii. Acestea au distrus zone din Franţa, unde peste 12.000 de persoane au fost evacuate. De asemenea, au fost anunţate temperaturi de peste 41 de grade în anumite zone din sudul ţării.

        În Portugalia s-au înregistrat temperaturi de 47 de grade Celsius, iar în Spania – de peste 40 de grade Celsius, iar specialiștii estimează că se vor înregistra în continuare temperaturi ridicate în aceste regiuni. În Grecia, pompierii se luptă cu flăcările în zona Feriza (la 50 de km de Atena) și lângă Rethymno, pe coasta de nord a Cretei. Șapte sate au fost deja evacuate lângă Rethymno.

 

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/world-europe-62189272
https://www.reuters.com/article/europe-weather-health-idAFL8N2YZ2GV

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe