Newsflash
Internaționale

Cât de sigur este să călătoriți în pandemie, în perioada sărbătorilor de iarnă

de Florentina Ionescu - nov. 23 2021
Cât de sigur este să călătoriți în pandemie, în perioada sărbătorilor de iarnă

O întrebare care ne preocupă pe mulți dintre noi este legată de călătoriile în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19, în perioada sărbătorilor de iarnă de anul acesta.

Răspunsul, însă, depinde de mai mulți factori. Călătoriile pot fi sigure dacă sunteți vaccinați împotriva COVID-19 cu schemă completă, dar experții spun că persoanele care nu s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2 ar trebui să își amâne călătoriile, scrie Associated Press

calatorie conditii siguranta pandemie covid sarbatori de iarna
Fotografie creată de Pavel Danilyuk, de la Pexels

 

Indiferent de statusul vaccinării, toți călătorii ar trebui să continue să își ia măsuri de precauție, cum ar fi să evite spațiile închise, să evite zonele cu mulți oameni care nu poartă mască, spune dr. Keith Armitage, expert în boli infecțioase de la Case Western Reserve University, citat de Associated Press. Acesta a declarat că varianta Delta a reprezentat o întoarcere în timp în ceea ce privește pandemia, anulând anumite eforturi luate pentru a ține COVID sub control.

Experții din cadrul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) din Statele Unite ale Americii spun că nu trebuie să călătoriți dacă sunteți bolnav sau dacă ați fost testat pozitiv pentru boala COVID-19 și dacă perioada de izolare nu s-a încheiat încă în cazul dumneavoastră – chiar dacă sunteți vaccinat cu schemă completă împotriva bolii.

Persoanele nevaccinate care decid totuși să călătorească a trebui să își facă un test pentru COVID-19 cu una până la trei zile înainte de a pleca în călătorie și cu trei până la cinci zile după întoarcerea din călătorie.

Toți călătorii trebuie să poarte măști de protecție în trenuri, avioane și în alte zone din interiorul transportului public, mai spun experții CDC.

Sursa citată amintește că interiorul avioanelor este o zonă cu risc scăzut, pentru că acestea au o bună circulație a aerului și un bun sistem de filtrare a aerului. Pasagerii pot să își îndepărteze măștile de pe față atunci când mănâncă sau consumă lichide.

Hotelurile nu reprezintă o zonă cu risc crescut de transmitere pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 atât timp cât acestea poartă măști de protecție în jurul persoanelor străine, mai spune expertul CDC. Mai riscante sunt, însă, reuniunile cu membrii familiei cu persoane care sunt nevaccinate, mai ales pentru acei oameni care sunt în vârstă sau care au probleme de sănătate.

Înainte de a călători într-o anumită zonă, cel mai indicat ar fi, spun experții în sănătate publică, să verificați numărul de cazuri de COVID-19 și regulile cu privire la purtarea măștii în locul pe care urmează să îl vizitați.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe