Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Cât rezistă coronavirusul în aer? Ce spun oamenii de știință

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 14 mai 2020, ora 17:06

Microparticulele cu coronavirus, eliberate în timpul unei conversații, pot supraviețui în aer, în spații închise, până la 14 minute, potrivit unui nou studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Un grup de cercetători de la Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi (NIDDK) a efectuat un experiment – o persoană a repetat, cu voce tare, expresia „să fii sănătos” într-o cutie închisă, timp de 25 de secunde. Apoi, spațiul cutiei a fost iradiat cu un laser, astfel încât particulele să devină vizibile și să poată fi numărate, scrie RIANovosti.

coronavirus aer
Sursă imagine: pixabay.com

 

„În timpul unei discuții pot fi eliberate mii de particule de salivă de dimensiuni submicroscopice. Într-un spațiu închis, acestea supraviețuiesc de la 8 până la 14 minute”, se arată în studiu. 

Astfel, oamenii de știință consideră că există o probabilitate semnificativă ca, atunci când cineva vorbește, virusul SARS-CoV-2 să poată fi transmis prin picături respiratorii, în spații închise.

„Se știe că virusurile respiratorii pot fi transmise prin micropicături expulzate de persoane atunci când tușesc sau strănută. Este mai puțin cunoscut faptul că vorbirea produce, de asemenea, mii de particule de salivă”, au spus cercetătorii.

Potrivit RIANovosti, oamenii de știință nu au făcut referire la particulele mari, dar la cele mici, care pot rămâne mai mult timp în aer.

Etichete: virusul SARS-CoV-2 coronavirus microparticule saliva

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC