Newsflash
Internaționale

Cât timp pot supraviețui coronavirusurile pe diferite suprafețe

de Florentina Ionescu - feb. 17 2020
Cât timp pot supraviețui coronavirusurile pe diferite suprafețe

O cercetare recentă a analizat cât timp pot supraviețui coronavirusurile pe diferite tipuri de suprafețe. Oamenii de știință au identificat astfel condițiile propice pentru virusurile din această familie.

Noul coronavirus, care provoacă o boală care a primit denumirea oficială de COVID-19, a infectat până în prezent, potrivit ECDC, 69.267 de persoane (acestea sunt cazurile raportate de COVID-19), iar în total au fost până acum 1.669 de decese (cifrele raportate de ECDC până la data de 16 februarie). 

virus coronavirus

Deoarece această versiune nouă de coronavirus este nouă pentru oamenii de știință, acum cercetătorii încearcă să înțeleagă cum pot trata infecțiile și cum se pot asigura că virusul nu se va răspândi și mai mult.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar Greifswald și de la Ruhr-Universität Bochum, ambele din Germania, au compilat informațiile din 22 de studii efectuate pe tema coronavirusului. Prin aceste eforturi, ei speră să înțeleagă cum de supraviețuiesc coronavirusurile pe suprafețe și cum putem distruge aceste virusuri periculoase.

Rezultatele cercetării lor au apărtu în „The Journal of Hospital Infection”, iar lucrarea se axează pe coronavirusurile responsabile de două epidemii recente, SARS și MERS, în încercarea de a afla cât de mult timp persistă coronavirusurile pe suprafețe.

În prima parte a lucrării, răspunsurile oamenilor de știință se axează pe cât de mult timp pot supraviețui coronavirusurile pe suprafețe lipsite de viață, cum ar fi pe mese și pe mânerele ușilor. Autorii arată că, în funcție de materialul din care este făcută masa sau mânerul ulii, coronavirusurile umane pot fi transmise pe o perioadă de la 2 ore până la 9 zile, scrie medicalnewstoday.com.

La temperaturi de aproape 4 grade Celsius, anumite versiuni de coronavirus ar putea rămâne viabile până la 28 de zile. La temperaturi de 30-40 de grade Celsius, coronavirusurle tind să persiste o perioadă mai scurtă de timp.

La temperatura camerei, arată oamenii de știință, un coronavirus responsabil pentru răceala comună, botezat HcoV-229E, a persistat semnificativ mai mult timp în condiții de 50% umiditate, decât în condiții de 30% umiditate.

Concluzia generală a autorilor acestei cercetări este că: „Coronavirusurile umane pot rămâne infecțioase pe suprafețe la temperatura camerei pe o perioadă de până la 9 zile. La o temperatură de 30 de grade Celsius sau peste 30 de grade, durata persistenței coronavirusurilor a fost mai scurtă. S-a arătat că acele coronavirusuri de la animale persistă chiar mai mult timp, 28 de zile.”

În ceea ce privește persistența coronavirusurilor pe diferite suprafețe, oamenii de știință au descoperit că literatura de specialitate prezintă rezultate care variază. Virusul MERS a persistat preț de 48 de ore pe o suprafață de oțel la 20 de grade Celsius. Pe o suprafață similară, însă, la aceeași temperatură a camerei, TGEV (coronavirusul transmisibil al gastroenteritei) a supraviețuit până la 28 de zile.

Ce arată studiile despre cum poate fi inactivat un coronavirus

Într-o altă secțiune a cercetării, autorii au încercat să afle care este cel mai bun mod de a inactiva coronavirusurile. Ei au ajuns la concluzia că anumiți agenți, cum ar fi peroxidul de hidrogen, etanolul și hipocloritul de sodiu au inactivat rapid și cu succes coronavirusurile. Oamenii de știință au scris în această lucrare că „peroxidul de hidrogen a fost eficient cu o concentrație de 0,5% și pentru o perioadă de incubație de 1 minut”.

După ce au analizat și alte dovezi, autorii cercetării au concluzionat că „Dezinfectarea suprafețelor cu 0,1% hipoclorit de sodiu sau cu etanol cu o concentrație între 62% și 71% a redus semnificativ infecțiozitatea coronavirusurilor pe suprafețe, în decursul unui minut de expunere.”

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe