Newsflash
Internaționale

Câte vieți a răpit COVID-19 în peste 80 de țări și care sunt cele mai afectate

de Florentina Ionescu - feb. 19 2021
Câte vieți a răpit COVID-19 în peste 80 de țări și care sunt cele mai afectate

Un studiu arată că în 81 de țări s-au pierdut 20,5 milioane de ani de viață din cauza COVID-19, o cifră care arată că boala a avut o povară mult mai mare decât gripa.

 Peste 20,5 milioane de ani de viață au fost pierdute din cauza pandemiei de COVID-19 în 81 de țări ale lumii, potrivit unui studiu nou, citat de După cum scrie theguardian.com. Studiul expune raționamentul greșit, cum că persoanele care au decedat ar fi murit oricum în curând, chiar dacă nu ar fi contractat COVID-19. 

Romania afectata de COVID

Chiar dacă decesele cauzate de COVID-19 sunt adeseori comparate (într-o atitudine de desconsiderare)cu cele de pe urma gripei, studiul arată că virusul SARS-CoV-2 a făcut mult mai multe victime. În acele țări care sunt grav afectate de COVID-19, scrie sursa citată, numărul de ani de viață pierduți în lupta cu COVID este de aproape două până la de nouă ori mai mare decât anii pierduți de pe urma gripei sezoniere.

Anii de viață care sunt considerați pierduți reprezintă diferența dintre vârsta unui individ la momentul decesului și speranța sa de viață.

Sursa citată amintește că numărul total de decese cauzate de COVID a ajuns la 2.397.183, iar această cifră este de pe Our World in Data.

Țările cele mai afectate

În Marea Britanie, cercetătorii care s-au ocupat de acest studiu au descoperit că 833.874 de ani de viață au fost pierduți în pandemie, cu o medie de 11,4 ani de viață pe persoană.

În Spania, 472.567 de ani de viață au fost pierduți, cu o medie de 11,24 de persoană. În Peru, 764.856 de vieți au fost pierdute, cu o medie de 20,2 ani de viață pe persoană.

Cercetătorii au luat în considerare peste 1.279.866 de decese din 81 de țări, precum și informațiile despre speranța de viață și proiecțiile pentru numărul total de decese cauzate de COVID-19 în funcție de țară.

Ei estimează că în total, 20.507.518 de ani de viață au fost pierduți din cauza COVID-19 în cele 81 de țări care au fost incluse în studiu – o medie de 16 ani pentru fiecare deces în parte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe