Newsflash
Internaționale

Câți dintre pacienții care au trecut prin boală au simptome de long COVID

de Florentina Ionescu - oct. 1 2021
Câți dintre pacienții care au trecut prin boală au simptome de long COVID

Mai mult de o treime dintre pacienții care au făcut COVID-19 au fost diagnosticați cu cel puțin un simptom de „long COVID”, arată cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Astfel, 37% dintre persoane au avut cel puțin un simptom de long COVID diagnosticat în perioada de 3-6 luni după infecția cu SARS-CoV-2, scrie medicalxpress.com. Cele mai frecvente simptome au fost problemele respiratorii, simptomele abdominale, fatigabilitatea, durerea și anxietatea/depresia. 

durere de cap simptome long covid studiu
Fotografie creată de Usman Yousaf, de la Pexels

Acest studiu nou, al cercetătorilor de la Universitatea din Oxford, a investigat sindromul numit „long COVID” în rândul a peste 270.000 de persoane care s-au recuperat după infecția cu SARS-CoV-2, folosind date dintr-o rețea de dosare medicale în format electronic.

Studiul a raportat și informații despre modul în care nouă dintre simptomele de bază ale long COVID au fost diagnosticate, și modul în care această rată a fost comparată cu persoanele care s-au recuperat după gripă.

Nouă simptome de bază ale long COVID, care apar la 90-180 de zile după diagnosticul de boală COVID-19, reprezintă:

  1. Respirație anormală – 8%
  2. Simptome abdominale – 8%
  3. Anxietate sau depresie – 15%
  4. Durere în gât / durere în piept – 6%
  5. Probleme cognitive sau așa-numita „ceață pe creier” – 4%
  6. Oboseală – 6%
  7. Durere de cap – 5%
  8. Mialgie (dureri musculare) – 1,5%
  9. Alte dureri – 7%
  10. Oricare dintre caracteristicile de mai sus – 37%.

Au fost înregistrate proporții mai mari de ocurență dacă întreaga perioadă de 1-180 de zile după infecția cu SARS-CoV-2 a fost inclusă.

Ce factori au influențat simptomele de long COVID

Severitatea infecției, vârsta și sexul au influențat probabilitatea de apariție a simptomelor long COVID: astfel, simptomele de long COVID au fost mai frecvente în rândul acelor persoane care au fost spitalizate și au fost ceva mai dese în rândul pacienților de sex feminin.

Acești factori influențează și care dintre simptome au avut o probabilitate mai mare să apară la oamenii infectați cu SARS-CoV-2. De exemplu, adulții vârstnici și bărbații au avut mai degrabă probleme respiratorii și probleme cognitive, pe când tinerii și femeile au avut mai degrabă dureri de cap, simptome abdominale și anxietate sau depresie. 

Vă recomandăm și: Ce este „long COVID” și cum se manifestă 

Mulți pacienți au avut mai mult de un simptom de long COVID, iar simptomele acestea au reapărut mai des, odată cu trecerea timpului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe