Newsflash
Internaționale

Cauza principală a efectelor adverse ale vaccinului anti-COVID

de Florentina Ionescu - ian. 21 2022
Cauza principală a efectelor adverse ale vaccinului anti-COVID

Un amplu studiu desfășurat recent a arătat că majoritatea efectelor adverse de pe urma vaccinurilor împotriva COVID-19 se datorează efectului placebo.

Astfel, meta-studiul a conchis că majoritatea efectelor adverse observate după administrarea vaccinurilor împotriva bolii COVID-19 pot fi atribuite efectului placebo, scrie newatlas.com

efecte adverse vaccin covid efect nocebo
Fotografie creată de Ron Lach, de la Pexels
 

Este vorba despre o metaanaliză care a avut în vedere datele obținute în urma a 12 studii clinice, iar în urma metaanalizei, oamenii de știință au tras concluzia că până la trei sferturi dintre evenimentele adverse raportate ca urmare a vaccinării împotriva COVID-19 pot fi atribuite efectului placebo. Sursa citată mai precizează că cercetătorii trag un semnal de alarmă în direcția îmbunătățirii comunicării în domeniul sănătății publice, pentru a informa oamenii că multe efecte adverse ale vaccinurilor pot fi atribuite unui fenomen care mai este denumit „efectul nocebo”.

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu ideea de la baza efectului placebo, un fenomen straniu în care beneficiile pentru sănătate sunt observate după ce o persoană a luat un tratament inactiv, cum ar fi o pilulă ce conține zahăr, gândindu-se că este un medicament ce conține o substanță activă. La polul opus al spectrului există unele persoane care se confruntă cu efecte adverse negative de pe urma administrării pilulei placebo. Acesta este cunoscut sub numele de efectul nocebo.

„Colectarea dovezilor sistematice cu privire la aceste răspunsuri tip nocebo în studiile clinice despre vaccinuri este importantă pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la nivel mondial, în special pentru că îngrijorarea cu privire la efectele adverse este raportată ca fiind un motiv pentru ezitarea cu privire la vaccinare”, a declarat Julia Haas, autorul principal al acestui nou studiu.

Cercetarea nouă a analizat datele obținute în urma a 12 studii clinice dedicate vaccinurilor împotriva COVID-19, care au însumat pese 45.000 de persoane. Peste 35% dintre persoanele din studiile clinice care au primit vaccin placebo au raportat efecte adverse sistemice după prima doză, inclusiv febră, durere de cap și oboseală. Aceasta în comparație cu aproape 46% dintre persoanele din grupurile care au primit un vaccin activ, raportând efecte adverse similare.

Răspunsurile de tip nocebo au scăzut după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, însemnând că doar 32% dintre persoanele care au primit vaccin placebo au rapotat efecte adverse sistemice în comparație cu 61% dintre persoanele din grupurile care au primit vaccinuri active. Cu toate acestea, cercetătorii tot au calculat că aproximativ 50% dintre efectele adverse care au apărut după a doua doză de vaccin COVID pot fi atribuite efectului nocebo.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe