Newsflash
Internaționale

Caz rar de infecţie rezistentă la antibiotice în SUA

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 27 2023
Caz rar de infecţie rezistentă la antibiotice în SUA

Experţii americani au identificat două cazuri de gonoree rezistentă la toate antibioticele utilizate pentru tratament. E pentru prima oară când în SUA a fost identificată o astfel de tulpină.

bacteriaSpecialiștii explică apariţia acestor cazuri prin scăderea accesului la servicii medicale în timpul pandemiei de COVID-19, când screeningul de rutină pentru bolile cu transmitere sexuală nu a mai fost efectuat la fel.

La nivel global, infecţiile rezistente la antibiotice determină aproximativ 700.000 de decese anual, arată datele oficiale. Însă acest număr este în creștere, fiind preconizate până la 10 milioane de decese anual până în anul 2050, dacă nu vor fi luate măsuri pentru stoparea răspândirii acestor tulpini rezistente.

Cele două cazuri identificate cu tulpina de Neisseria gonorrhoeae cu rezistenţă crescută la antibiotice sunt momentan evenimente izolate. Însă specialiștii sunt îngrijoraţi pentru că nu se cunoaște exact de cât timp circulă această variantă la nivel global.

Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală și una dintre infecţiile cel mai frecvent diagnosticate în SUA. Este determinată de bacteria N. gonorrhoeae, care poate infecta mucoasele organelor genitale, mucoasa rectului sau cea de la nivel ocular ori mucoasa gâtului. Pacienţii pot fi în unele cazuri asimptomatici, dar în lipsa tratamentului, infecţia poate cauza dureri pelvine, infertilitate, precum și cecitate la nou-născuţi.

În lipsa unor antibiotice noi

Pe lângă răspunsul scăzut la unul dintre antibioticele indicate pentru tratamentul acestei infecţii, ceftriaxona, pacienţii infectaţi cu tulpinile rezistente prezentau rezistenţă și la cefixim, azitromicină, ciprofloxacin, penicilină și tetraciclină, conform raportului întocmit de Departamentul de Sănătate Publică din Massachusetts. Momentan nu s-a găsit nicio legătură între cele două cazuri identificate.

În anul 2021, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomanda administrarea unei doze duble de ceftriaxonă pacienţilot infectaţi (pentru a învinge rezistenţa bacteriilor), această strategie fiind într-o oarecare măsură eficientă.

Însă acest antibiotic este ultima linie de terapie în tratamentul infecţiei, iar o nouă abordare este necesară, spun experţii. Pe viitor, este așteptată aprobarea unor teste genetice care să identifice susceptibilitatea tulpinilor de N. gonorrhoeae de a răspunde la un anumit tip de antibiotic. Această strategie poartă numele de „tratament ghidat de rezistenţă”.

Tulpinile rezistente au fost identificate anterior în ţări din Asia și Pacific și în Marea Britanie, dar nu și în SUA. Un marker genetic al acestor două tulpini a mai fost întâlnit și la un caz din Nevada, deși în acel caz tulpina res­pectivă era sensibilă la cel puţin o clasă de antibiotice.

Citiți și: Căi de transmitere a bacteriilor rezistente la antibiotice din spitale în mediul acvatic


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2023/01/19/health/first-us-multidrug-resistant-gonorrhea

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe