Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Cazuri mortale de rabie de la lilieci

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 14 ianuarie 2022

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a raportat trei cazuri mortale de rabie în 2021, dintre care unul la un copil, provocate de transmiterea de la lilieci. CDC a raportat în total cinci cazuri de rabie anul precedent, comparativcu zero cazuri în anii 2020 și 2019. Cazurile au fost înregistrate în lunile septembrie și noiembrie 2021 în Idaho, Illinois și Texas. Două au fost evitabile – prin apucarea liliacului cu mâinile goale și prin contact cu adăpostul liliacului, în casa unuia dintre pacienţi. Doi dintre pacienţi au eliberat liliecii după contact, autorităţile neputând efectua testarea necesară anchetei epidemiologice. Niciunul dintre pacienţi nu a primit profilaxia post-expunere, măsură ce ar fi putut preveni dezvoltarea bolii dacă ar fi fost administrată anterior debutului simptomatologiei.

Transmitere prin salivă

        Expunerea la liliecii purtători reprezintă principala cauză de rabie la oameni în SUA, 70% fiind infectaţi în urma unui contact. Numărul de lilieci infectaţi a fost unul staţionar, conform autorităţilor, ceea ce sugerează că apariţia acestor cazuri ar fi mai mult legată de scăderea conștientizării privind pericolul infectării și de lipsa aplicării măsurilor de profilaxie. Virusul se transmite prin saliva animalului infectat, perioada de incubaţie fiind de regulă cuprinsă între trei săptămâni și trei luni, în unele cazuri putând fi vorba și de o perioadă mai scurtă. Odată instalată simptomatologia, boala este fatală.

        CDC subliniază importanţa măsurilor de prevenţie: evitarea contactului cu lilieci, iar în cazul în care acesta are loc sau se presupune că a avut loc, se recomandă contactarea autorităţilor pentru a captura animalul și a-l testa. Testarea este importantă pentru că poate stabili dacă este necesară administrarea tratamentului profilactic. Acești pași sunt necesari chiar în cazul în care contactul cu liliacul a avut loc prin intermediul hainelor și chiar dacă nu există semne de mușcătură sau de zgârieturi.

 

 

https://www.cdc.gov/media/releases/2022/p0106-human-rabies.html

Etichete: rabie lilieci liliac

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.