Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Ce asociere există între consumul de lapte și cancerul mamar

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 26 februarie 2020, ora 11:41

O cercetare nouă asociază aportul mare de lapte cu un risc mai mare de cancer de sân. Este vorba de un studiu nou, condus de cercetătorii de la Loma Linda University Health.

Potrivit experților care semnează studiul „Dairy, soy and risk of breast cancer: Those confounded milks”, publicat recent în International Journal of Epidemiology, chiar și cantitățile relativ moderate de lapte pot să crească riscul femeilor de a dezvolta cancer mamar – cu până la 80% chiar, în funcție de cantitatea de lapte consumată.

consumul de lapte femei risc cancer mamar

Primul autor al lucrării, Gary E. Fraser, a explicat că studiul observațional oferă „dovezi destul de puternice că fie laptele/produsele lactate, fie alt factor strâns legat de consumul de lapte este o cauză a cancerului de sân la femei”, scrie medicalxpress.com.

„Consumul unei cantități mici, de un sfert de cană sau de o treime de cană de lapte pe zi a fost asociat cu un risc ridicat de cancer mamar, de 30%. Prin consumul a cel mult o cană cu lapte pe zi, riscul asociat a crescut la 50%, iar pentru acele femei care au băut două sau trei căni pe zi, riscul a crescut și mai mult, până la 70% și la 80%”, a declarat Gary E. Fraser.

Datele studiului observațional

Au fost evaluate informațiile de la aproape 53.000 de femei din America de Nord în cadrul acestui studiu. Toate au fost, inițial, sănătoase (fără diagnostic de cancer) și au fost urmărite de cercetători pe o perioadă de aproape 8 ani. Aportul de lactate a fost estimat prin frecvența chestionarelor.

Totodată, la începutul studiului, femeile au răspuns la întrebări referitoare la istoricul familial de cancer, activitatea fizică, consumul de alcool, folosirea medicamentelor și a tratamentelor hormonale, screeningul pentru cancerul mamar și antecedentele medicale în ceea ce privește aparatul reproducător.

La finalul perioadei de studiu, au fost descoperite 1.057 de cazuri noi de cancer mamar în timpul perioadei de follow-up. Nu au fost găsite asocieri clare între produsele din soia și cancerul mamar, independent de consumul de lactate.

Însă când oamenii de știință au comparat consumul scăzut sau consumul inexistent de lapte, aporturi mai mari de calorii din produsele lactate și un consum mare de lapte, acești parametri au fost asociați cu un risc înalt de cancer mamar, independent de aportul de soia.

Totodată, autorul acestei lucrări, Gary E. Fraser, mai spune:

„Cu toate acestea, produsele lactate, în special laptele, au fost asociate cu un risc crescut, iar datele obținute au prezis o reducere marcantă în ce privește riscul asociat cu substituirea laptelui de soia cu laptele ce conține lactoză. Acest lucru crește posibilitatea ca alternativele la laptele de origine animală să fie alegerea optimă”.

Sursa foto: Unsplash

Etichete: lapte cancer mamar cancer de san constientizare cancer de san consumul de lapte lactate lapte de soia risc de cancer risc cancer mamar

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.