Newsflash
Internaționale

Ce asociere există între zinc și severitatea COVID-19

de Florentina Ionescu - mar. 11 2021
Ce asociere există între zinc și severitatea COVID-19

Un studiu recent a examinat asocierile dintre nivelurile de zinc la persoanele spitalizate cu COVID-19 și alți doi factori: progresia bolii și prognosticul.

Zincul are un efect antiinflamator și are o activitate directă antivirală, potrivit www.medicalnewstoday.com, iar drept rezultat, carența de zinc poate reduce atât răspunsul imun înnăscut, cât și răspunsul imun adaptiv. 

asociere zinc si forma de covid-19

La persoanele care au o infecție virală, cum ar fi cea cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar înnăscut reprezintă prima linie de răspuns a organismului pentru a împiedica virusul să ajungă în celule și să se înmulțească, înainte ca sistemul imunitar „adaptativ” să dezvolte o protecție țintită.

Așa că oamenii de știință au vrut să afle dacă valorile zincului din organism pot fi un factor de risc pentru COVID-19.

Sursa citată amintește că persoanele cu infecție cu SARS-CoV-2 au un spectru larg de prognosticuri clinice posibile, începând de la asimptomatic și până la formele severe ale bolii. Înțelegerea factorilor de risc care determină severitatea COVID-19 este crucială pentru dezvoltarea unor tratamente eficiente în stadiile incipiente ale bolii.

Acest lucru i-a determinat pe medicii și pe cercetătorii de la Hospital del Mar, Hospital del Mar Medical Research Institute și de la Pompeu Fabra University (toate din Spania) să investigheze efectul nivelurilor de zinc la persoanele cu formă severă de COVID-19 asupra progresiei bolii și asupra prognosticurilor clinice. Oamenii de știință au examinat și efectele administrării de suplimente cu zinc pentru a bloca replicarea SARS-CoV-2 în laborator.

„Zincul este un element esențial pentru menținerea unei game largi de procese biologice, iar alterarea nivelurilor de zinc cauzează o susceptibilitate crescută la infecții și un răspuns inflamator crescut. (...) Valorile zincului și suplimentarea cu zinc se pot dovedi instrumente utile în ceea ce privește criza generată de COVID-19”, a explicat dr. Robert Güerri-Fernández, medic la Infectious Diseases Service din cadrul Hospital del Mar și unul dintre autorii acestui studiu.

Ce au descoperit cercetătorii

În cadrul acestui studiu, care a apărut în jurnalul „Nutrients”, cercetătorii au analizat informațiile obținute de la 249 de adulți internați în spital cu COVID-19 în perioada 9 martie 2020 – 1 aprilie 2020. Vârsta mediană a participanților a fost de 65 de ani, iar 51% dintre aceștia erau bărbați.

Sursa citată arată că în total, 28% dintre participanți au avut nevoie de terapie intensivă la internare și că 9% dintre ei au murit în timpul spitalizării.

Aproximativ 23% dintre participanți aveau niveluri scăzute ale zincului seric la internare. Participanții cu valori scăzute ale zincului au avut un risc mai mare de a dezvolta forme severe de COVID-19 și au avut niveluri crescute ale unor markeri ai inflamației (interleukina-6 și proteina C reactivă).

Totodată, indivizii cu niveluri scăzute de zinc au avut o rată de mortalitate semnificativ mai mare (21%) decât cei care se aflau în grupul cu valori normale ale zincului (5%).

După ce cercetătorii au ținut cont de diferențele dintre participanți, studiul a scos la iveală o scădere semnificativă de 6% a mortalității cu fiecare unitate crescută de zinc seric la internare.

Într-un experiment paralel în laborator, cercetătorii au demonstrat că o creștere a concentrațiilor de zinc a scăzut replicarea SARS-CoV-2 în culturile de celule.

„Noi am demonstrat importanța nivelurilor de zinc în sângele pacienților, ca un factor predictiv adițional în ceea ce privește prognosticul ed COVID-19, precum și potențialul zincului ca instrument terapeutic pentru tratament”, a elaborat dr. Güerri-Fernández rezultatele echipei sale în ceea ce privește implicația importantă a acestui studiu.


Notă autor:

Credit foto: Ulrike Leone de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe