Newsflash
Internaționale

Ce este afazia, boala cu care a fost diagnosticat actorul Bruce Willis

de Florentina Ionescu - mar. 31 2022
Ce este afazia, boala cu care a fost diagnosticat actorul Bruce Willis

Starul de la Hollywood se va retrage din cariera sa și de pe platourile de filmare, din cauza diagnosticului de afazie.

Actorul Bruce Willis va face un pas în spate din cariera sa, după ce a fost recent diagnosticat cu o boală care îi afectează capacitatea de a comunica, scrie The Guardian

bruce willis

Sursa citată amintește că actorul – cunoscut publicului mai ales din rolul său din seria filmelor „Greu de ucis” – este pe cale să se retragă din industria cinematografică după ce a fost diagnosticat cu afazie.

O declarație comună a fost postată pe conturile de social media ale familiei sale, explicând că Bruce Willis s-a confruntat cu „unele probleme de sănătate și a fost recent diagnosticat cu afazie, care are un impact asupra capacităților sale cognitive”.

Care sunt simptomele afaziei

Afazia este o tulburare de limbaj care poate afecta modul în care o persoană își folosește limbajul. Ea poate avea un impact asupra vorbirii, asupra înțelegerii, asupra capacității de a scrie și de a citi, dar nu înseamnă că persoana poate avea toate aceste probleme. Ea apare, adeseori, drept rezultat al unui accident vascular cerebral (AVC) sau poate fi asociată cu boala Alzheimer, scrie www.medicalnewstoday.com.

Provocările cu care se va confrunta persoana cu afazie vor depinde de care parte a creierului este afectată.

Există mai multe tipuri de afazie:

  • Afazia fluentă – când persoanei îi este dificil să înțeleagă sensul cuvintelor vorbite/rostite, dar ea poate produce un discurs, deși acesta poate fi incoerent.
  • Afazia nonfluentă – producerea discursului este adeseori scurtă și este descrisă ca fiind o acțiune cu un mare efort; persoanei îi este greu să își găsească cuvintele, iar formarea cuvintelor este dificilă.
  • Afazia globală – această formă afectează toate aspectele limbajului; persoana poate să spună câteva cuvinte recognoscibile, dar ea nu poate înțelege vorbirea sau nu poate citi sau scrie.
  • Afazia anomică – persoana poate să producă un limbaj precis din punct de vedere gramatical, dar întâmpină dificultăți atunci când trebuie să numească obiecte sau să spună cuvinte.

În esență, o persoană cu afazie va avea dificultatea de a vorbi, de a ține cursul propriilor cuvinte și propriului limbaj. Poate să devină din ce în ce mai frustrată din cauză că nu se poate exprima. Tipul dificultății va fi diferit, în funcție de tipul de afazie cu care este diagnosticată.

Cauzele Afaziei

În afazie, este afectată acea parte a creierului care controlează vorbirea și recunoașterea limbajului. Această zonă include aria Broca a cortexului cerebral și aria Wernicke. Afazia debutează atunci când există o leziune la nivelul oricăreia dintre aceste părți ale creierului.

Leziunile creierului în acest caz pot să apară de pe urma unui AVC, unui traumatism craniocerebral, epilepsiei, migrenei, unei tumori cerebrale, de pe urma bolii Alzheimer ori de pe urma bolii Parkinson. Este întâlnită cel mai adesea la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. 

Boala de care suferă Jada Pinkett Smith, în centrul unei glume la Premiile Oscar 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe