Newsflash
Internaționale

Ce fel de mecanisme folosesc animalele pentru a se vindeca singure

de Florentina Ionescu - mai 13 2022
Ce fel de mecanisme folosesc animalele pentru a se vindeca singure

Fie că folosesc insectile pentru vindecarea rănilor, fie că apelează la alte mecanisme, animalele știu multe dintre secretele din natură pentru a reuși să se simtă mai bine.

Multe specii diferite folosesc remedii care se găsesc în natură pentru a îngriji rănile și leziunile sau pentru a scăpa de paraziți. Procesul prin care animalele se vindecă singure se numește zoofarmacognozie, scrie www.dw.com

elefant remedii folosite de animale din natura
Fotografie creată de Harvey Sapir, de la Pexels

 

Răni deschise

Recent, cercetătorii au observat modul în care cimpanzeii din Gabon își tratează rănile. Mai mulți cimpanzei din Parcul Național Loango prind insectele în aer, le strâng între buze și apoi aplică insectele pe rănile deschise. Ceea ce le-a atras atenția oamenilor de știință este faptul că cimpanzeii nu și-au tratat doar rănile proprii, dar au tratat și rănile altor cimpanzei. Acest lucru sugerează că primatele sunt capabile să aibă comportamente pro-sociale de care beneficiază alte primate.

Dureri cauzate de artrită

O specie de urs negru din America știe despre puterile vindecătoare ale rădăcinii de Ligusticum porteri, plantă cunoscută și sub denumirea de oshá sau păstârnac sălbatic. Biologii care au observat acești urși în nordul zonei New Mexico au descoperit că animalele folosesc rădăcina pentru a trata durerea cauzată de artrită. Indigenii din această regiune au aflat prima dată despre proprietățile acestei plante de la urși, după ce au observat animalele folosind planta, în urmă cu sute de ani.

Laxativ natural

Dacă aveți câine, probabil că ați observat de multe ori la patrumed „automedicația”. Câinii mănâncă iarbă atunci când au stomacul deranjat ori au disconfort la stomac. De obicei, câinii vomită și elimină apoi iarba înghițită sau o excretă nedigerată la scurt timp după – pentu ei, iarba este un mod bun de a scăpa de paraziți ori de alți agenți patogeni, arată sursa citată.

„vitamine” prenatale

Femelele de lumuri din Madagascar mestecă scoarță de copac și frunze (în principal de smochin și de tamarind), care conțin anumite componente ce ajută la stimularea producției de lapte a acestora, ucid paraziții și cresc șansele ca femelele să nască cu succes.

Remediu ce induce nașterea

În Kenya, femelele elefant care sunt însărcinate au fost observate în timp ce deviau de la ruta lor obișnuită pentru a mânca frunze din familia de arbori și arbuști Boraginaceae. Apoi s-a observat că aceste femele au născut la scurt timp după ce s-au înfruptat din acești copaci. Și femeile din Kenya folosesc planta aceasta pentru a induce nașterea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe