Newsflash
Internaționale

Ce ravagii a produs SARS-CoV-2, comparativ cu alte virusuri mortale

de L. Budin - apr. 21 2021
Ce ravagii a produs SARS-CoV-2, comparativ cu alte virusuri mortale

Bilanțul pandemiei arată că s-a depășit pragul de 3 milioane de morți - mai mult decât victimele altor epidemii virale din secolele XX și XXI. Cu două excepții notabile: gripa spaniolă și SIDA.

Trei milioane de decese, asta înseamnă de trei ori numărul morților din războiul Iran-Irak și de 2.000 de ori numărul naufragiaților de pe Titanic, arată AFP/Relax, preluată de doctissimo.fr. Spre comparație, predecesorul SARS-CoV-2, numit SARS-CoV-1, aflat la originea epidemiei de SRAS (Sindrom Respirator Acut Sever), a cauzat, în perioada 2002-2003, doar 774 de decese.

coronavirus-pandemii

Asiatică sau spaniolă

Statisticile arată că pandemia de COVID-19 a făcut mai multe victime decât majoritatea epidemiilor gripale din secolele XX și XXI. În 2019, infecțiile cu virusul gripei porcine AH1N1 au dus la 18.500 de decese. Bilanțul a fost reanalizat ulterior de revista medicală The Lancet, numărul real al morților situându-se între 151.700 și 575.400 – comparabil cu victimele gripelor sezoniere, care ucid între 290.000 și 650.000 de persoane anual, conform OMS.

În secolul XX, două mari pandemii, cea de gripă asicatică și cea numită gripă de Hong Kong, s-au sfârșit fiecare cu circa un milion de morți.

Marea gripă din 1918-1919, așa-numita „spaniolă”, s-a soldat cu 50 de milioane de decese, conform estimărilor.

Alte epidemii virale

Bilanțul provizoriu dat de noul coronavirus este deja mai ridicat ca cel cauzat de Ebola. Din 1976, Ebola provoacă anual 15.000 de victime, exclusiv în Africa. Acest virus e mai periculos ca SARS-CoV-2 – 50% din bolnavi își pierd viața, conform OMS - , dar mult mai puțin contagios.

Maladia SIDA dată de infectarea cu HIV, pentru care încă nu există un vaccin eficace la 50 de ani de la apariția ei, a dus la moartea a peste 33 de milioane de persoane – de 11 ori mai mult ca victimele COVID-19. Însă boala dată de noul coronavirus e de dată recentă.

Virusurile hepatitice B și C fac și ele ravagii, ucigând anual circa 1,3 milioane de persoane, mai ales în țările subdezvoltate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe