Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Ce rol joacă vitamina D în rata mortalității la cei cu COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 11 mai 2020, ora 10:48

Cercetătorii au descoperit o corelație puternică între deficiența severă de vitamina D și ratele de mortalitate, după ce au studiat datele globale referitoare la pandemia de COVID-19, boală cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2.

Cercetarea a fost condusă de Universitatea Northwestern, iar echipa implicată a realizat o analiză statistică a datelor obținute de la spitalele și clinicile din China, Franța, Germania, Italia, Iran, Coreea de Sud, Spania, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii, precum și din Statele Unite ale Americii.

vitamina d covid-19 studiu

Cercetătorii au observat că pacienții din țările cu rate mari ale mortalității de pe urma COVID-19, cum ar fi Italia, Spania și Marea Britanie aveau niveluri scăzute ale vitaminei D, în comparație cu pacienții din țările care nu au fost la fel de grav afectate de pandemie. Acest lucru, scrie medicalxpress.com, nu înseamnă că toată lumea, în special persoanele cu o carență deja cunoscută, ar trebui să își facă stocuri de suplimente, avertizează oamenii de știință.

„Deși eu cred că este important ca oamenii să cunoască faptul că deficitul de vitamina D ar putea să joace un rol în mortalitate, nu trebuie să forțăm administrarea de vitamina D la toate persoanele. Această corelație trebuie studiată mai în detaliu și sper că cercetarea noastră va stimula interesul în această zonă. Datele ar putea, totodată, să scoată la lumină mecanismul mortalității care, dacă va fi dovedit, ar putea duce la noi ținte terapeutice”, a declarat Vadim Backman de la Universitatea Northwestern, cel care a condus cercetarea.

După ce au analizat datele publice de la pacienții din multe state de pe glob, echipa condusă de Vadim Backman a descoperit o corelație foarte puternică între valorile vitaminei D și „furtuna de citokine”, o condiție hiperinflamatorie cauzată de un sistem imunitar extrem de activ, precum și o corelație între carența de vitamina D și mortalitate.

Echipa de cercetători crede că vitamina D joacă un rol major în ceea ce privește imunitatea. Nu doar că vitamina D sporește sistemul imunitar înnăscut, ci ea împiedică sistemul imunitar să devină periculos de hiperactiv. Asta înseamnă că atunci când avem în organism niveluri optime de vitamina D, ea ar putea proteja pacienții împotriva complicațiilor severe, inclusiv de deces, de pe urma COVID-19.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: pandemie de COVID-19 pacienti cu COVID-19 epidemia de COVID-19 vitamina D

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.