Newsflash
Internaționale

Ce se știe până acum despre varianta BA.5 a Omicron

de Florentina Ionescu - iul. 22 2022
Ce se știe până acum despre varianta BA.5 a Omicron

Subvarianta BA.5 a Omicron este responsabilă de majoritatea cazurilor de COVID-19 din Statele Unite ale Americii.

Din cauza transmisibilității extrem de mari a variantei BA.5, numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească foarte mult în SUA. Potrivit Healthline.com, această variantă este responsabilă de 65% dintre infecțiile tip COVID-19 din SUA.

omicron virus sars-cov-2
Foto: pixabay.com

 

Aceasta are mutații pe proteina spike, acea parte a virusului care permite pătrunderea în celulele sănătoase, iar această caracteristică a ajutat varianta BA.5 să se răspândească rapid și să ocolească parțial anticorpii generați de infecțiile anterioare sau de vaccinările împotriva COVID-19.

Dovezile recente sugerează că tipul de variantă a virusului SARS-CoV-2 cu care o persoană a fost anterior infectată poate influența riscul de reinfecție. Persoanele care au avut anterior o infecție cu Omicron par să fie mult mai protejate împotriva noilor infecții cu subvariante ale Omicron, decât acele persoane care au fost infectate cu variante care au circulat în trecut, cum ar fi Delta.

Însă chiar și o infecție recentă cu Omicron nu va garanta oamenilor că nu vor face prea curând COVID, arată sursa menționată.

„BA.5 este suficient de diferită de unele dintre celelalte variante ale Omicron cu care oamenii au fost reinfectați la scurt timp după infecția lor anterioară”, a declarat pentru Healthline.com dr. Ted Cohen, epidemiolog și specialist în boli infecțioase la Yale School of Public Health.

Totuși, rămâne întrebarea „cât de protejați suntem dacă am fost vaccinați împotriva COVID sau dacă am făcut boala?”. Reinfectările sunt posibile, chiar și la interval de săptămâni de la o infecție anterioară, dar nu se știe foarte clar cât de frecvente sunt reinfectările.

O versiune preliminară a unui studiu din Qatar (care nu a fost încă peer-reviewed) a arătat că imunitatea dobândită de pe urma unei infecții anterioare depinde în mare parte de acea variantă de virus cu care persoana a fost infectată.

Se estimează că persoanele care au fost infectate cu o variantă de dinaintea apariției Omicron, cum ar fi Delta sau Alfa, ar fi cu aproape 15% protejate de o reinfectare simptomatică cu BA.5.

Se estimează, totodată, că persoanele care au dezvoltat forma de COVID-19 de pe urma infecției cu Omicron (detectată prima oară în SUA în decembrie 2021) ar fi cu 76% protejate împotriva unei reinfectări simptomatice cu subvarianta BA.5.

„Dacă persoanele au avut infecții anterioare cu variante ale Omicron, ele pot fi reinfectate, dar este destul de plauzibilă ipotexa ca aceste persoane să aibă mai multă protecție decât oamenii care au fost infectați înainte de apariția acestei variante”, a mai declarat dr. Ted Cohen.

Mai multe detalii găsiți aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe