Newsflash
Internaționale

Cea mai veche amputare chirurgicală a avut loc acum 31.000 de ani

de L. Budin - sept. 8 2022
Cea mai veche amputare chirurgicală a avut loc acum 31.000 de ani

Cea mai veche dovadă a unei amputări chirurgicale a fost descoperită la un schelet dintr-o peşteră din Indonezia – descoperire care schimbă istoria medicinei, susțin specialiștii.

Cea mai veche dovadă a unei astfel de intervenţii chirurgicale data de acum 7.000 de ani și a fost adusă la lumină în 2010, într-un sit neolitic din Franţa (Seine-et-Marne): o amputare de braţ la un bărbat vârstnic, intervenţie reuşită conform datelor imagistice, care au relevat semne de cicatrizare, informează AFP și Agerpres.

radiografie-picior

Oamenii de ştiinţă au asociat apariţia primelor practici medicale cu revoluţia neolitică din urmă cu 10.000 de ani.

Excavarea unor rămășițe umane cu o vechime de cel puţin 31.000 de ani, în partea indoneziană a insulei Borneo, aduce informaţii noi, dezvăluind că vânătorii-culegători au practicat chirurgia cu mii de ani mai înainte decât se estima.

Osemintele au fost descoperite în 2020, în peștera Liang Tebo, cunoscută pentru picturile sale rupestre. Scheletului nu îi lipsea decât partea de jos a piciorului stâng. Extremitatea osului rămas indica o tăietură „dreaptă, oblică”, a indicat paleontologul Tim Maloney de la Universitatea Griffith din Australia, cel care a condus un studiu publicat în revista Nature. Aspectul ar fi fost mai puţin regulat dacă amputarea ar fi fost provocată de o cădere sau de atacul unui animal. Dovezile indică faptul că nu a fost vorba despre o amputare accidentală, ci despre o alegere medicală, susține paleontologul.

Pacientul, care a murit în jurul vârstei de douăzeci de ani, pare să fi supravieţuit între şase şi nouă ani după intervenţie, conform semnelor de refacere osoasă, observabile la microscop.

De asemenea, este puţin probabil ca amputarea să fi fost efectuată ca pedeapsă, deoarece tânărului i-a fost acordată o atenţie deosebită după intervenţie.

Persoanele care l-au operat pe tânărul adolescent au trebuit să cureţe, să dezinfecteze şi să panseze în mod regulat rana, pentru a preveni orice sângerare postoperatorie sau infecţie care puteau duce la deces.

Acest lucru presupune o cunoaştere aprofundată a anatomiei umane, a sistemului muscular şi vascular”, se arată în studiul condus de Tim Maloney.

În materie de chirurgie, există dovezi preistorice de trepanaţii sau extracţii dentare, însă, astfel de amputări ale membrelor sunt extrem de rare, fiind greu de identificat, notează AFP.

După descoperirea din Borneo, multe întrebări rămân fără răspuns, referitoare la modalitatea prin care a fost efectuată procedura sau la modul prin care a fost alinată durerea.

Noi săpături sunt programate anul viitor în grota Liang Tebo, în speranţa că se vor putea afla mai multe informaţii.

China a aprobat un vaccin anti-COVID administrat prin inhalare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe