Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

CEDO: vaccinarea obligatorie e necesară

Viața Medicală
L. Budin vineri, 9 aprilie 2021, ora 15:41

Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”, a hotărât recent Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), iar nteresul superior al copiilor trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc, a subliniat instanţa.

Curtea a fost sesizată de părinţii unor copii din Cehia, cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniţă pentru că nu erau vaccinaţi. În decizia sa, CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonavalent, care protejează și de difterie, tetanos și poliomielită, nu constituie o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la „dreptul la respectarea vieţii private”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

vaccin-copil

Solidaritate socială

Curtea a sprijină „principiul de solidaritate socială, care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”.

„Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare, în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19”, a declarat pentru AFP Nicolas Hervieu, jurist al CEDO. El a subliat că există și o „marjă de apreciere” lăsată de Curte statelor, în politica lor de vaccinare.

Protejarea celuilalt

Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază CEDO.

Aceste din urmă persoane, relevă Curtea, sunt „tributare imunităţii colective, pentru a se proteja împotriva bolilor contagioase grave în cauză”.

„Interesul superior al copiilor trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc”, a subliniat instanţa. În cazul în speţă, deşi „neadmiterea copiilor la grădiniţă implică pentru ei pierderea unei ocazii cruciale de dezvoltare a personalităţii”, a fost vorba de o măsură „preventivă mai degrabă decât de una punitivă”, ale cărei efecte au fost limitate în timp, au mai explicat judecătorii de la Strasbourg.

Deciziile Marii Camere a CEDO nu pot fi atacate cu apel.

Etichete: vaccinarea obligatorie copii solidaritate sociala protejarea celuilalt

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.