Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Cel mai periculos tip de personalitate

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 12 mai 2022, ora 12:07

O cercetare nouă scoate la iveală care este cel mai periculos tip de personalitate umană cunoscut până în prezent.

Empatia este identificată de experți ca fiind una dintre cele mai bune și vitale capacități ale ființei umane, însă o cercetare nouă ne avertizează cu privire la faptul că, pe unii oameni, această trăsătură pozitivă îi poate face chiar mai periculoși, scrie www.jpost.com. 

empatie
Fotografie creată de Liza Summer, de la Pexels

Empatia nu este specifică doar oamenilor – și alte mamifere din sălbăticie, de exemplu, prezintă empatie. Această trăsătură afectează în mare măsură supraviețuirea, sănătatea și stabilitatea mentală, dar ea poate fi și periculoasă, spun specialiștii.

Un studiu nou care a fost publicat în februarie 2022 prezintă această trăsătură aparent pozitivă într-o lumină nouă. Pentru a înțelege concluziile cercetării, sursa citată arată că empatia are componente diverse. În general, empatia poate fi împărțită în: empatie cognitivă, empatie eficientă, compasiune.

Toate ființele umane sunt localizate în punte diferite pe scara largă a empatiei, de-a lungul celor trei componente. În acest studiu recent, oamenii de știință au analizat un tip particular de empatie, care nu a fost până acum pe deplin explorat. Cercetătorii au numit această trăsătură „empatie întunecată” sau „Dark Empathy”.

În viziunea lor, persoanele empatice, fie că înțeleg sentimentele altor oameni sau chiar se identifică cu acestea, pot fi foarte periculoase dacă posedă una dintre structurile de personalitate definite în psihologie sub denumirea de „dark trio” – treimea întunecată.

Același „dark trio” include persoanele cu trăsături de personalitate narcisiste, psihopate sau machiavelice. Persoanele care intră în această categorie, al acestui trio întunecat, în majoritatea cazurilor nu simt empatie.

În studiul menționat, în care cercetătorii au evaluat din punct de vedere psihologic 1000 de persoane, ei au identificat că aproximativ 13% dintre participanți au avut o latură „întunecată” și că au avut un nivel scăzut de empatie. Totodată, 34% dintre participanți au fost definiți ca fiind „tipici” sau normali, cu niveluri medii de empatie și de trăsături negative (întunecate), pe când 225 dintre participanți au avut un nivel ridicat de empatie și un nivel scăzut de trăsături întunecate.

Totuși, principala – și cea mai interesantă concluzie – a studiului este legată de un al patrulea grup de persoane, care nu a fost analizat în profunzime. Cercetătorii i-au numit pe acești oameni „dark empaths” (persoane cu empatie întunecată) și au notat că aceștia au reprezentat 20% dintre toți participanții la studiu. Potrivit cercetătorilor, empatia acestor persoane a fost mai mare decât nivelul mediu și a fost exprimată atât la nivel cognitiv, cât și la nivel emoțional.

De ce este o trăsătură de personalitate atât de periculoasă? Pentru că va fi mult mai ușor pentru aceste persoane numite „dark empaths” să exploateze și să rănească alți oameni, fără ca persoanele din jurul lor să realizeze acest lucru.

Când cercetătorii au analizat aceste persoane „dark empaths”, au descoperit că acestea prezentau niveluri remai scăzute de agresiune și de violență. Mai multe detalii aici.

Etichete: empatie tip de personalitate machiavelic evaluare psiho-emotionala

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.