Newsflash
Internaționale

Cel mai recent raport al OMS despre tendințele în privința fumatului

de Florentina Ionescu - dec. 20 2019
Cel mai recent raport al OMS despre tendințele în privința fumatului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat recent publicității un raport global complex, ce include tendințele referitoare la prevalența fumatului în perioada anilor 2000-2025.

OMS a publicat prima ediție a acestui raport în 2015, iar pe a doua în 2018. Edițiile anterioare celei de-a treia se concentrau pe ratele fumatului, se arată în document.

fumat raport OMS prevalenta fumatori

Prevalența oricărei metode de folosire a produselor din tutun este definită ca fiind proporția populației de interes care în mod exclusiv a folosit produse din tutun sau care în mod exclusiv a folosit produse din tutun care nu scot fum. În raport se află și informații referitoare la fumatul în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, informații sumarizate din alte sisteme globale de studiu.

Rezultatele experților și tendințele în ceea ce privește prevalența folosirii produselor din tutun

În anul 2000, aproape o treime (33,3) din populația globului – ambele sexe au fost luate în considerare – cu vârsta de peste 15 ani, a fost considerată în mod clar utilizator a unei forme de tutun. Până în 2015, această cifră s-a redus până la aproape 24,9% din populația lumii.

raport oms 1

În această a treia ediție a raportului OMS se arată că, presupunând că eforturile actuale în ceea ce privește controlul asupra produselor din tutun se mențin în toate țările lumii, se estimează că această rată va scădea și mai mult, până la aproape 20,9% din populația globului, până în anul 2025.

Documentul mai precizează că, în anul 2000, aproape jumătate dintre persoanele de sex masculin cu vârste peste 15 ani erau utilizatori a unei forme de produs din tutun. Până în 2015, proporția bărbaților care foloseau produse din tutun a scăzut până la 40,3%. Până în 2025, se anticipează că rata va scădea până la 35,1%.

raport oms 2

În ceea ce privește sexul feminin, raportat la anul 2000, aproape una din șase femei (16,7%) cu vârsta peste 15 ani era utilizatoarea unei forme de produs din tutun. Până în 2015, proporția de femei fumătoare a scăzut până la aproape o femeie din 10 (9,5%). Estimările făcute de experți indică faptul că până în 2025, rata aceasta a femeilro fumătoare va scădea până la 6,7%.

Mai mulți bărbați sunt fumători, comparativ cu femeile

La nivelul anului 2000, proporția de bărbați care foloseau orice fel de formă de tutun era de trei ori mai mare decât proporția de femei fumătoare. Până îm 2015, această rată a bărbaților fumători era de patru ori mai mare decât cea a femeilor care utilizau produse din tutun. Până în 2025, se estimează că rata bărbaților fumători va fi de cinci ori mai mare decât cea a femeilor.

Sursa: WHO global report on trends in prevalence of tobacco use 2000-2025, third edition. Geneva: World Health Organization; 2019.


Notă autor:

Sursa foto: raport OMS; pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe