Newsflash
Internaționale

Celule unice din creier, asociate cu TOC și anxietatea

de Florentina Ionescu - oct. 23 2019
Celule unice din creier, asociate cu TOC și anxietatea

În cadrul unui studiu noi, oamenii de știință de la Universitatea Utah au descoperit o nouă linie sau descendență de neuroni specializați (Hoxb8) și au stabilit o legătură între această linie de celule și tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și anxietatea la șoareci.

Animalele cu această linie de celule „dezactivată” au prezentat un comportament diferit, pentru că își îngrijeau excesiv blana, iar simptomele șoarecilor sunt similare cu cele ale oamenilor care suferă de un anumit tip de TOC, numit tricotilomanie, o tulburare în care pacienții își smulg obsesiv părul.

neuroni celule asociate cu TOC si anxietatea

Experimentele oamenilor de știință au dovedit că microglia (ansamblul de celule microgliale) ce alcătuiește linia Hoxb8 împiedică modelele de șoareci să aibă comportamente din zona tulburării obsesiv-compulsive, scrie Medical Xpress.

Studiul a fost publicat recent în „Cell Reports”, iar unul dintre cercetători, Dimitri Traenkner, de la School of Biological Sciences din cadrul Universității Utah, spune că cercetarea deschide noi căi pentru abordarea anxietății.

„Întrucât avem acest model, avem un mod de a testa noi medicamente care să îi ajute pe acești șoareci și sperăm ca, la un moment dat, acestea îi vor ajuta pe oameni”, a explicat Dimitri Traenkner.

Acesta este primul studiu care a descris rolul microgliei în tulburarea obsesiv-compulsivă și comportamentele anxioase la șoareci.

„Nu știam cu adevărat cum să interpretăm faptul că șoarecii fără Hoxb8 păreau atât de normali, până când am observat că ei își îngrijesc blana și o ling semnificativ mai mult timp decât ar fi considerat sănătos. Și așa a început totul”, a spus Mario Capecchi, autor senior al studiului și profesor de genetică umană la Universitatea Utah Health.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe