Newsflash
Internaționale

Cercetare: și formele ușoare de COVID-19 dau o protecție imunitară durabilă

de L. Budin - iun. 9 2021
Cercetare: și formele ușoare de COVID-19 dau o protecție imunitară durabilă

La mai multe luni de la recuperarea după o formă ușoară de COVID-19, organismul continuă să beneficieze de protecția oferită de anticorpii împotriva SARS-Cov-2, arată un studiu american.

Studiul a fost realizat de Universitatea Washington din St. Louis și publicat în revista Nature, relatează EFE, preluată de Agerpres. Cercetarea pune în evidență faptul că inclusiv cazurile uşoare de COVID-19 le oferă celor care au suferit boala o protecţie durabilă.

mostra-covid

Anticorpi, și după un an

Autorul principal al studiului, Ali Ellebedy, de la Universitatea Washington, a arătat că e normal ca nivelul de anticorpi să scadă după o infecţie acută, dar că nivelul nu ajunge la zero, ci se stabilizează la anumite valori.

Au fost găsite celule producătoare de anticorpi la foști bolnavi chiar şi după 11 luni de la primele simptome. Aceste celule vor continua să producă anticorpi, pe tot parcursul vieții foștilor pacienți. „Este o dovadă solidă a unei imunităţi durabile”, a explicat expertul.

Protecție continuă

În timpul unei infecţii virale, celulele imunitare producătoare de anticorpi se înmulţesc rapid. Odată rezolvată infecţia, majoritatea acestor celule mor iar nivelul de anticorpi din sânge descreşte.

Totuşi, o mică populaţie de astfel de celule migrează spre măduva osoasă şi se instalează acolo, de unde produce niveluri scăzute de anticorpi, pentru a ajuta organismul să se protejeze în cazul unei reinfectări, se arată în comunicat.

Mecanism de apărare

Pentru a verifica dacă acest mecanism de apărare funcționează și la persoanele care au făcut forme ușoare de COVID-19, cercetătorii au prelevat mostre de sânge la intervale de trei luni, după o lună de la primele simptome.

Cercetătorii au obţinut mostre de măduvă osoasă de la anumiți participanţi, precum şi mostre de la persoane care nu trecuseră prin boală. Nivelurile de anticorpi din sânge au scăzut rapid în primele luni după infectare iar apoi s-au stabilizat, anticorpii fiind detectabili chiar şi la 11 luni de la infectarea cu SARS-CoV-2.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe