Newsflash
Internaționale

Cercetătorii au identificat 127 de gene implicate în apariția glaucomului

de Florentina Ionescu - feb. 25 2021
Cercetătorii au identificat 127 de gene implicate în apariția glaucomului

În cadrul celui mai mare studiu de acest fel, oamenii de știință au descoperit 127 de gene implicate în dezvoltarea glaucomului.

Este vorba de cel mai mare studiu realizat pe asocierea dintre genom și glaucom. Cercetătorii au comparat genele de la 34.179 de persoane cu glaucom cu cele ale subiecților din grupul de control (în total, 349.321 persoane în grupul de control), scrie medicalxpress.com

studiu genetic glaucom

Consorțiul internațional de cercetători a identificat 44 de noi loci (pozițiile unei gene sau a unei secvențe ADN pe un cromozom) și au confirmat că 83 de loci raportați anterior sunt asociați cu glaucomul. Potrivit sursei citate, locii în genetică sunt considerați „adresele străzilor genetice”, indicând un loc specific (o poziție anume) pe o genă.

Autorii studiului speră că identificarea acestor gene va duce la noi tratamente țintite pentru această boală oculară incurabilă, care este principala cauză de orbire la nivel mondial.

„Aceste noi descoperiri ies la iveală cu cea mai largă asociere între genom și studiul glaucomului de până la această dată (...). Numărul de gene identificate va duce la descoperirea de noi căi biologice care pot duce la glaucom și, în schimb, la noi ținte pentru terapii”, a declarat dr. Janey L. Wiggs, director asociat la Ocular Genomics Institute de la Harvard Medical School.

Glaucomul afectează peste 75 de milioane de persoane la nivel mondial, iar oamenii de știință se așteaptă ca acest număr să crească odată cu îmbătrânirea populației. Glaucomul este de cele mai multe ori nedureros și greu de depistat pe măsură ce debutează, dar în timp poate duce la pierderea vederii.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe