Newsflash
Internaționale

Cercetătorii au identificat zece factori de risc pentru Alzheimer

de Florentina Ionescu - iul. 22 2020
Cercetătorii au identificat zece factori de risc pentru Alzheimer

Ziua Mondială a Creierului este sărbătorită în fiecare an la 22 iulie. Cu această ocazie, ne îndreptăm atenția în direcția maladiei Alzheimer și ce putem face pentru a ne reduce riscul de demență și pentru a avea creierul sănătos.

Cercetătorii conduși de o echipă din China au identificat zece factori de risc pentru boala Alzheimer.

Acești factori sunt diabetul zaharat, indicele de masă corporală (IMC) care nu este ținut sub contril, hipertensiunea arterială la vârsta mijlocie, hipotensiunea arterială, un traumatism la cap, valorile mari ale homocisteine, prea puțină activitate cognitivă, stresul și depresia. Rezultatele studiului au fost publicate luni, 20 iulie, în „Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry”, scrie medicalxpress.com.

factori de risc alzheimer descoperire studiu

Dr. Rosa Sancho, șefa departamentului de cercetare din cadrul Alzheimer’s Research UK, a explicat, potrivit sursei citate, că bolile precum Alzheimer sunt cauzate de un amestec complex de factori, precum vârsta, genele și stilul de viață.

V-ar putea interesa și: Ziua Mondială a Creierului 2020, un semnal de alarmă pentru cei cu boala Parkinson

Ea a amintit că în 2017, un raport important din domeniu a descoperit nouă factori de risc modificabili pentru demență, iar în această cercetare nouă, oamenii de știință au analizat rezultatele provenite de la un număr foarte mare de studii existente.

„Identificarea factorilor de risc precum aceștia (un traumatism la cap și valorile mari ale homocisteinei – n. red.) este un punct important de plecare pentru cercetările din viitor, pentru a se descoperi modalități prin care li se poate limita impactul și pentru a-i ajuta pe oameni să trăiască mai mult, fără riscul de a avea demență”, a declarat dr. Rosa Sancho.

Aceasta mai spune că se ppot face multe în ceea ce privește prevenția demenței. Din păcate doar o treime dintre oameni cred că este posibil să fie redus riscul de demență, după cum arată un sondaj citat de specialistă.

„Cel mai bun mod prin care ne putem menține creierul sănătos pe măsură ce înaintăm în vîrstă este să fim activi din punct de vedere fizic și mental, să avem o dietă sănătoasă și echilibrată, să nu fumăm, să consumăm alcool doar în limitele recomandate și să ne ținem sub control greutatea, valorile colesterolului și ale tensiunii arteriale”, a conchis dr. Rosa Sancho.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe