Newsflash
Internaționale

Australia: cercetătorii dezvoltă ochi bionici pentru nevăzători

de L. Budin - feb. 21 2022
Australia: cercetătorii dezvoltă ochi bionici pentru nevăzători

Un proiect de ochi bionici al cercetătorilor de la Universitatea din Sydney și de la UNSW (The University of New South Wales) Sydney încerarcă să-i ajute pe nevăzători.

Dispozitivul Phoenix 99 scurtcircuitează activitatea deficitară a celulelor retiniene, stimulând celulele care sunt încă funcționale, informează BBC

ochi1

A fost experimentat mai întâi pe oi, cărora li s-au implantat, în spatele retinei, ochi artificiali bionici. Rumegătoarele au fost testate timp de 3 luni, scopul fiind de a observa dacă dispozitivul în cauză, Phoenix 66, ar putea provoca reacții fizice nedorite.

S-a constatat că ochiul bionic a fost bine tolerat de animale – prin urmare, etapa următoare ar fi testele pe pacienți umani.

Dispozitivul este conectat, fără fir, de o cameră video în miniatură, fixată de o pereche de ochelari. Funcționează prim stimularea retinei utilizatorului – mai precis, prin stimularea celulelor care mai sunt încă capabile să funcționeze.

Nu au existat reacții nedorite ale țesuturilor din jurul dispozitivului, și considerăm că ar putea rămâne fixat mai mulți ani”, a declarat Samuel Eggenberger, specialist de la școala de inginerie biomedicală a Universității din Sydney.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin 2,2 miliarde de persoane în lume suferă de o formă de deficiență vizuală, mergând până la cecitate totală. OMS arată că, pentru economia mondială, impactul financiar al acestei situații, în ceea ce privește pierderea productivității, echivalează cu 25 de miliarde de dolari pe an.

Folosirea sistemelor oculare bionice este o industrie aflată la începuturi, dar dezvoltarea tehnologică progresează rapid, notează BBC. Sectorul ar urma să valoreze 426 milioane de dolari până în 2028.

Progresul tehnologic a redefinit oftalmologia. Inovațiile nu doar că au ușurat diagnosticul și l-au făcut mai precis, dar au și îmbunătățit îngrijirile aduse pacienților”, explică dr. Diane Hilal-Campo, oftalmolog în New Jersey. 

Specialista citează un exemplu de ochi bionic, Argus II, dezvoltat de societatea americană Second Sight, de care beneficiază deja 350 de persoane din toată lumea. Dispozitivul funcționează în același mod ca Phoenix 99 versiunea inițială fiind instalată la un pacient încă din 2011.

Second Sight lucrează acum la un nou proiect numit Orion – e vorba de un implant cerebral. Compania afirmă că obiectivul său este de a putea trata aproape toate formele de cecitate profundă. Proiectul este încă în faza de teste clinice.

Alte sisteme de ochi bionici sunt dispozitivul Prima, pus la punct de societatea franceză Pixium Vision, și Bionic Eye System, al unei echipe australiene de la Bionic Vision Technologies.

Conform dr. Hilal-Campo, ar mai trebui surmontată problema prețului ridicat al tehnologiei, care o face accesibilă unui număr restrâns de persoane. Argus II, de exemplu, costă circa 150.000 de dolari.

Specialistul adaugă că tehnologia în domeniu e abia la începuturi, iar rezultatele sunt încă limitate: pacientul cu ochi bionici poate percepe lumini și umbre, și doar într-o anumită măsură contururile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe