Newsflash
Internaționale

Cercetătorii ruși au găsit o metodă de diagnosticare a cancerului cu o picătură de sânge

de Dorina Novac - nov. 6 2020
Cercetătorii ruși au găsit o metodă de diagnosticare a cancerului cu o picătură de sânge

Oamenii de știință de la Universitatea Națională de Cercetare din Samara, împreună cu cei de la Universitatea de Stat din Samara, au descoperit o modalitate de a diagnostica rapid cancerul și alte afecțiuni folosind spectroscopia Raman.

Potrivit RIANovosti, această metodă permite efectuarea unei biopsii lichide în câteva minute. Spre deosebire de metodele existente de analiză de laborator, care durează ore, spectroscopia Raman va permite analiza compoziției sângelui în timp real.

metoda cancer
Sursă imagine: ria.ru

Experții spun că această procedură poate fi efectuată folosind tehnologii optice – lumina face schimb de energie cu moleculele probei de analizat. Acest lucru ajută la stabilirea identității unui anumit tip de molecule și concentrația în sânge, ceea ce face posibilă stabilirea unui diagnostic precis.

„Lumina poate interacționa cu moleculele biologice, care sunt elementele de bază ale corpului nostru. Dacă ştim exact cum se produce această interacțiune, putem urmări, cu ajutorul unei singure picături de sânge, schimbările în compoziția corpului și dacă se dezvoltă vreo patologie. Mai mult, o astfel de analiză poate fi realizată în câteva minute”, a declarat Ivan Bratchenko, profesor asociat la Departamentu de sisteme laser și biotehnice de la Universitatea Națională de Cercetare Samara.

Acesta a subliniat că, în prezent, oamenii de știință din întreaga lume depun eforturi pentru a obține o precizie mai mare a metodelor de diagnostic propuse. Astfel, metoda propusă de specialiști, deși în ceea ce privește acuratețea este inferioară abordărilor implementate folosind instalațiile de laborator, poate fi realizată cu echipamente portabile.

Potrivit autorilor studiului, implementarea biopsiei lichide folosind echipamente portabile reduce semnificativ costul sistemului de analiză a sângelui.  

„Rezultatele obținute pot fi solicitate atunci când se efectuează examinări de screening în masă. Cu ajutorul biopsiei lichide, puteți identifica rapid persoanele cu patologii și le puteți trimite apoi la specialistul corespunzător. De asemenea, puteți monitoriza starea pacienților care urmează deja tratamentul. Dacă există o îmbunătățire sau o înrăutățire a stării pacientului, atunci o biopsie lichidă va arăta cu siguranță acest lucru, la examinarea compoziției sângelui”, a  mai spus Bratchenko.

Sursa citată precizează că pentru a îmbunătăți metoda propusă astfel încât să fie utilizată în spitale, este nevoie de eforturile coordonate ale fizicienilor, chimiștilor, matematicienilor, inginerilor și, desigur, al medicilor.

În viitor, oamenii de știință intenționează să îmbunătățească metodele de analiză și să desfășoare studii clinice extinse ale abordării propuse pe diferite grupuri de pacienți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe