Newsflash
Internaționale

Cercetătorii speră ca vaccinurile nazale să oprească transmiterea COVID

de Florentina Ionescu - aug. 22 2022
Cercetătorii speră ca vaccinurile nazale să oprească transmiterea COVID

Spre deosebire de vaccinurile injectabile, cele cu administrare nazală țintesc tractul respirator, prima linie de apărare a organismului împotriva unei infecții.

Evoluția virusului SARS-CoV-2 care cauzează boala COVID-19 îi determină pe oamenii de știință să caute noi tipuri de vaccinuri pentru ca virusul să nu mai păcălească imunitatea. Actuala generație de vaccinuri, scrie The Guardian, rămâne în continuare esențială, pentru că ne protejează împotriva formelor severe de boală și împotriva decesului. Însă când vine vorba despre a controla infecția, suntem într-o situație echivalentă cu a alerga cu o viteză constantă pe o bandă de alergare care accelerează. 

spray-intranazal

În prezent, oameni de știință de top trag fac un apel pentru a se atrage atenția din nou asupra vacinurilor cu administrare intranazală, adică acele vaccinuri care se administrează prin intermediul unui spray, direct în nas, și nu printr-o injecție. Ei spun că vaccinurile nazale au cea mai bună șansă de a fi capabile să stopeze transmiterea COVID-19 și de a aduce infecțiile până la un nivel la care acestea să poată fi mai ușor controlate.

„Rezolvarea acestei probleme de a induce o imunitate cu adevărat eficientă, pentru a bloca transmiterea bolii, este o provocare atât de importantă, ea merită să primească o atenție semnificativă și să se investească energie, chiar dacă va dura mult timp și va necesita mult efort”, a declarat dr. Sandy Douglas, un membru din echipa care a oferit vaccinul Oxford/AstraZeneca.

Vaccinurile de la ora actuală declanșează un răspuns în sistemul imun sistemic, arată publicația citată, care ajută la prevenirea formei grave de boală odată ce infecția s-a instalat în corp. Dar un neajuns major a fost faptul că vaccinurile injectabile nu reușesc să producă imunitate în tractul respirator, așa-numita imunitate a mucoasei nazale – care este prima linie de apărare a organismului împotriva COVID-19. Astfel, cercetătorii speră că vaccinurile cu administrare nazală vor putea ajuta la stoparea transmiterii COVID.

„Este ca și când am avea soldați care ne apără în spatele porților castelului versus a avea soldați care ne apără în fața castelului”, a declarat Benjamin Goldman-Israelow, cercetător în domeniul bolilor infecțioase de la Yale.

Mulți experți văd acum un vaccin nazal ca fiind cel mai realist mo de a obține imunitatea la nivel nazal și de a rupe lanțul transmiterii COVID-19. Mai bine de șase studii clinice ce au în prim-plan vaccinuri cu administrare nazală se desfășoară în prezent, inclusiv un trial de fază 1 a unei versiuni nazale a vaccinului Oxford/AstraZeneca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe