Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Cercetătorii spun că particulele de salivă pot să ajungă pe o distanță de până la 8 metri

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 2 aprilie 2020, ora 15:05

Noul coronavirus a necesitat impunerea unor măsuri precum distanțarea socială. Cercetătorii cred că o distanță de până la 2 metri între persoane s-ar putea să nu fie suficientă, pentru că particulele pe care oamenii le elimină când tușesc sau când strănută pot traversa o distanță mult mai mare față de cât se credea până acum.

stranut particule

Lydia Bourouiba, profesor de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) a cercetat dinamica particulelor pe care le eliminăm, cum ar fi atunci când tușim sau strănutăm. Ea a descoperit că prin aceste particule se produc nori gazoși care pot să se răspândească până la 8,2 metri, scrie medicalxpress.com.

Cercetarea profesoarei de la MIT ar putea avea implicații asupra pandemiei de COVID-19, mai ales că experții spun că oamenii ar trebui să păstreze o distanță de la 1 la 2 metri.

„Este urgent să se revizuiască recomandările actuale formulate de OMS și de CDC în ceea ce privește nevoile de echipament de protecție, mai ales pentru personalul medical care lucrează în prima linie”, a declarat Lydia Bourouiba pentru o publicație americană.

Cercetările ei indică faptul că este nevoie de o distanță mai mare păstrată față de persoanele infectate, care strănută sau tușesc. Recomandările actuale, spune ea, se bazează pe particule mari ca metodă de transmitere a virusului și pe ideea că aceste particule mari pot să parcurgă doar o anumită distanță.

Potrivit unui articol științific publicat recent în Journal of the American Medical Association, Lydia Bourouiba a spus că particulele acestea odată elimminate pot să atingă viteze de până la 36 km/h și 110 km/h. Tot cercetătoarea spune că un astfel de „nor gazos” poate să transporte particule de diferite dimensiuni, care sunt emise atunci când o persoană strănută, tușește sau expiră. Norul acesta este doar parțial temperat dacă persoana tușește sau strănută în îndoitura cotului.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: persoane infectate cu coronavirus infectari cu coronavirus nanoparticule particule tuse stranut

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.