Newsflash
Internaționale

Chimioterapic produs din fungi

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 19 2021
Chimioterapic produs din fungi

Un nou parteneriat între Universitatea Oxford și compania farmaceutică NuCana vizează obţinerea unui nou chimioterapic, NUC-7738, derivat dintr-un fung din Himalaya.

stire3fungiAcest medicament are o potenţă de 40 de ori mai mare faţă de Cordycepin, un analog nucleozidic natural derivat din fungul din Himalaya Cordyceps sinensis. Cordycepin este utilizat în medicina tradiţională chineză de sute de ani pentru tratamentul cancerelor sau bolilor inflamatorii.

Pentru a crește eficienţa noului chimioterapic, a fost utilizată tehnologia ProTide. Odată ce pătrunde în organism, acesta e transportat în celule canceroase prin intermediul transportorului nucleozidic (hENT1), trebuie convertit în metabolitul activ, 3’-dATP, de către o fosforilază (ADK) și este clivat de o enzimă specifică, ADA.

Cu toate aceste mecanisme, nivelul medicamentului în celula tumorală este mic, însă utilizând tehnologia ProTide, se pot evita mecanisme de rezistenţă pentru a genera metabolitul activat. Această tehnologie a fost utilizată cu succes în cazul medicamentelor Remdesivir și Sofosbuvir.

Un studiu publicat în Clinical Cancer Research sugerează că dacă se depășesc aceste mecanisme-cheie, NUC-7738 are activitate citotoxică superioară Cordycepin în mai multe neoplazii.

Cercetătorii de la Oxford și colaboratorii din Edinburgh și Newcastle testează NUC-7738 într-un studiu clinic de fază 1, NuTide:701, în cazul pacienţilor cu tumori solide rezistente la tratamentul convenţional. Rezultate preliminarii arată că medicamentul este bine tolerat. Studiile de fază 2 vor fi realizate în parteneriat cu NuCana.

Citiți și: Ajustarea terapiei în cancer


Notă autor:

https://www.ox.ac.uk/news/2021-10-08-anti-cancer-drug-derived-fungus-shows-promise-clinicaltrials

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe