Newsflash
Internaționale

China a aprobat primul său vaccin anti-COVID cu ARN mesager

de Dorina Novac - mar. 23 2023
China a aprobat primul său vaccin anti-COVID cu ARN mesager

China şi-a dat acceptul pentru utilizarea primului său vaccin anti-COVID cu ARN mesager, a anunţat producătorul serului, în contextul în care vaccinurile similare dezvoltate în străinătate sunt în continuare neautorizate în această ţară.

China s-a confruntat cu o creştere explozivă a numărului de cazuri de COVID-19 în intervalul decembrie 2022 - ianuarie 2023, după ridicarea bruscă a măsurilor sale antiepidemice deosebit de stricte, care au constat în lockdownuri, plasări în carantină şi restricţii de deplasare, scrie Agerpres.

vaccine

Vaccinul chinezesc cu ARN mesager, dezvoltat de grupul farmaceutic CSPC, a fost autorizat pentru utilizare de urgenţă de Autoritatea de reglementare sanitară din Beijing, a anunţat compania producătoare într-un comunicat.

Citește și: China a aprobat un vaccin anti-COVID administrat prin inhalare

Serul s-a dovedit deosebit de eficient în cadrul unui studiu clinic în care a fost utilizat ca doză de rapel pentru persoane ce au primit deja alte tipuri de vaccinuri anti-COVID, a adăugat grupul CSPC, fără să ofere alte precizări.

Vaccinurile cu ARN mesager sunt în general considerate unele dintre cele mai eficiente seruri pentru reducerea riscului de a dezvolta forme grave de COVID-19 şi a riscului de deces asociat noului coronavirus.

Potrivit sursei citate, vaccinurile clasice încearcă să obişnuiască organismul cu un virus, introducându-l direct pe acesta în corp, sub o formă atenuată sau dezactivată. Serurile cu ARN mesager, apărute odată cu criza sanitară COVID-19, funcţionează într-un mod diferit.

Ele se concentrează pe o mică parte a virusului – în cazul SARS-CoV-2, pe proteina Spike – şi vizează injectarea în organism a unor fragmente de instrucţiuni genetice, denumite ARN mesager, care ordonă corpului să sintetizeze acea proteină.

China nu a autorizat deocamdată pentru vaccinarea cetăţenilor săi niciun ser anti-COVID dezvoltat în străinătate, interdicţia fiind valabilă inclusiv pentru vaccinurile produse de alianţa Pfizer-BioNTech şi de compania Moderna, care utilizează tehnologia ARN mesager. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe