Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

China anunță primul caz de gripă aviară H10N3 la om

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 2 iunie 2021, ora 14:55

Autoritățile sanitare chineze au raportat primul caz de gripă aviară la om, prin infectare cu tulpina H10N3 - dar dau asigurări că riscul unei epidemii este extrem de mic.

Cazul de infectare cu H10N3, primul din lume cu această tulpină, a fost semnalat în orașul Zhenjiang. Pacientul de 41 de ani a fost spitalizat cu febră, pe 28 aprilie, relatează AFP, preluată de Agerpres

gripa-aviara2

Ministerul Sănătății chinez a precizat, într-un comunicat, că riscul de răspândire a bolii la oameni, pe scară largă, este extrem de scăzut.

Autorităţile sanitare din provincia Jiangsu au testat toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavul şi nu au descoperit nicio persoană infectată cu H10N3 până în acest moment. Nu s-au făcut precizări privind circumstanţele infectării pacientului care este acum internat. 

Ministerul Sănătăţii chinez a precizat că tulpina H10N3 nu avea „capacitatea de a infecta oamenii” şi este oricum „slab patogen” la păsări, adică puţin susceptibil să declanşeze boala.

În trecut, în Asia, alte două tulpini de gripă aviară, H5N1 și H7N9, au dus la infectări umane, prin contact direct cu păsările de curte bolnave. În 2013, varianta H7N9 a infectat 1.668 persoane şi a dus la 616 decese, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Cazurile de transmitere interumană rămân foarte rare, precizează autoritățile chineze.

Etichete: tulpina gripa aviara infectare la om autoritati sanitare china risc scazut epidemie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.