Newsflash
Internaționale

Chirurg în era preincașă

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 1 2022
Chirurg în era preincașă

Mormântul unui chirurg din era preincașă, vechi de o mie de ani, a fost descoperit la sfârșitul anului trecut în templul Las Ventanas, situat în sanctuarul istoric Bosque de Pómac din regiunea Lambayeque, la 800 de kilometri nord de Lima.

chirurgpreincas       

Potrivit arheologilor, medicul era specialist în trepanaţii craniene, instrumentele descoperite în mormânt fiind utilizate în chirurgia craniană umană. În mormânt au fost descoperite: o mască de aur, o platoșă pectorală din bronz, cuţite cu lamă semicirculară, cuţite cu mâner din lemn, sule şi ace, dar și alte obiecte care erau plasate, conform tradiţiei, pentru a demonstra statutul persoanei respective.

De asemenea, a fost descoperită și scoarţa unui copac neidentificat de experţi, care se crede că ar fi fost utilizat ca analgezic. Cultura de care aparţinea medicul, Sican, cunoscută sub numele de cultura Lambayeque, a apărut în jurul anilor 700-750 d.Hr. și a durat până în 1375. În acea perioadă trepanaţia era o tehnică utilizată destul de frecvent pentru a elimina hematoamele sau pentru a extrage oasele craniene fracturate.

 


Notă autor:

https://www.archyde.com/in-pictures-the-discovery-of-the-tomb-of-a-surgeon-who-lived-a-thousand-years-ago/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe