Newsflash
Internaționale

Chirurgia bariatrică, electivă?

de Dr. Alina SIMACHE - iul. 24 2020
Chirurgia bariatrică, electivă?

Intervenţiile chirurgicale bariatrice nu sunt „elective” și ar trebui să fie reluate în condiţii de siguranţă pe durata pandemiei de COVID-19, susţine Societatea americană pentru chirurgie metabolică și bariatrică (ASMBS), într-o declaraţie recentă.

Publicată online în Surgery for Obesity and Related Di­seases, declaraţia ASMBS, intitulată „Safer Through Surgery”, subliniază importanţa asigurării îngrijirilor medicale din sfera chirurgiei bariatrice chiar în condiţiile extraordinare generate de răspândirea rapidă a SARS-CoV-2 la nivel global. Afirmaţia este importantă, în contextul în care numeroase unităţi sanitare au plasat chirurgia bariatrică, alături de cea estetică, în rândul procedurilor elective, sugerând amânarea acestora până la relaxarea semnificativă a restricţiilor impuse de pandemie.

ASMBS subliniază că intervenţiile chirurgicale bariatrice nu sunt „elective”, ele fiind esenţiale pentru pacienţii cu obezitate morbidă, ameninţătoare de viaţă. „Chirurgia metabolică și bariatrică reprezintă intervenţii salvatoare de vieţi, existând numeroase studii care confirmă beneficiul pentru supravieţuire al pacienţilor. (...) ASMBS sprijină utilizarea termenului «intervenţie chirurgicală necesară din punct de vedere medical, dependentă de timp», conform propunerii Prachand et al. sau «intervenţie chirurgicală necesară din punct de vedere medical, non-urgentă»”, menţionează reprezentanţii ASMBS.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe