Newsflash
Internaționale

Circumferinţa abdominală: recomandări

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 15 2022
Circumferinţa abdominală: recomandări

Specialiștii recomandă ca circumferinţa abdominală să fie mai mică de jumătate din înălţime, pentru a reduce riscurile pentru sănătate. De exemplu, dacă o persoană are o înălţime de 1,75 m, circumferinţa sa abdominală ar trebui să fie sub 87,5 cm.

Excesul de ţesut adipos din jurul abdomenului crește riscul de diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, boală cardiovasculară sau accident vascular cerebral. Indicele de masă corporală (IMC) este, la rândul său, important, însă noile ghiduri ale forului britanic pentru sănătate NICE (National Institute for Health and Care Excellence) avertizează că și persoanele cu IMC normal pot prezenta ţesut adipos în exces la nivel abdominal.

Ghidul recomandă populaţiei să își măsoare circumferinţa abdominală luând ca repere punctul cel mai de jos al coastelor și cel mai de sus al șoldurilor. Vor plasa centimetrul de croitorie în jurul abdomenului trecând prin punctul situat la jumătatea distanţei dintre cele două repere. Măsurătoarea se va face la finalul unui expir normal.

Măsurarea raportului circumferinţă abdominală/înălţime poate fi utilizată pentru ambele sexe și pentru toate grupurile etnice, dar și pentru cei cu o masă musculară bine dezvoltată. Însă măsurarea circumferinţei abdominale nu este atât de exactă pentru cei cu IMC peste 35 kg/m2, pentru gravide sau copii sub 2 ani.

Un indice de masă corporală între 18,5 kg/m2 și 24,9 kg/m2 înseamnă normoponderalitate.

circumfabdominala

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-61021823

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe