Newsflash
Internaționale

Climă: sunt 50% șanse ca pragul de +1,5°C să fie depăşit în următorii 5 ani

de L. Budin - mai 13 2022
Climă: sunt 50% șanse ca pragul de +1,5°C să fie depăşit în următorii 5 ani

Există o probabilitate de 50% ca temperatura medie anuală globală să depăşească pragul de 1,5 grade Celsius peste valorile preindustriale, în următorii cinci ani, a anunțat ONU.

O depăşire temporară a acestui prag pe parcursul unui an nu este, însă, sinonimă cu o depăşire de durată a acestui prag, în sensul Acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice. Acest acord vizează limitarea creşterii temperaturii medii globale cu o valoare sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, informează AFP și Agerpres.

desertificare

Potrivit unui nou buletin asupra climei, publicat de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a ONU, probabilitatea unei depăşiri temporare a pragului de 1,5 grade Celsius a crescut constant din 2015, anul în care acest risc a fost aproape zero.

Pentru anii din perioada 2017-2021, probabilitatea de depăşire a fost de 10% - dar a crescut la aproape 50% pentru perioada 2022-2026, a indicat OMM. Există, însă, doar o mică probabilitate (10%) ca media pe cinci ani să depăşească pragul de +1,5 grade Celsius.

Acest studiu demonstrează, cu o mare fiabilitate ştiinţifică, faptul că ne apropiem semnificativ de momentul în care vom atinge temporar limita inferioară a Acordului de la Paris. Cifra de 1,5 grade Celsius nu reprezintă o statistică aleasă aleatoriu. Ea indică punctul în care efectele climei vor fi din ce în ce mai dăunătoare pentru populaţii şi pentru întreaga planetă”, a explicat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Atât timp cât omenirea va continua să emită gaze cu efect de seră, temperaturile vor continua să crească.

În paralel, oceanele noastre vor continua să se încălzească şi să se acidifice, gheaţa de pe mare şi gheţarii vor continua să se topească, nivelul mării va continua să crească, iar condiţiile meteorologice extreme vor continua să se intensifice”, a avertizat el.

Potrivit acestui buletin privind previziunile anuale până la decenale asupra climei la scară globală, întocmit de Serviciul meteorologic britanic Met Office, care este principalul centru al OMM pentru acest tip de prognoze, este foarte probabil (93%) ca la cel puţin unul dintre anii din perioada 2022-2026 să devină cel mai călduros din istoria înregistrărilor.

De asemenea, este probabil în proporţie de 93% ca temperatura medie pentru perioada 2022-2026 să o depăşească pe cea înregistrată în ultimii cinci ani (2017-2021).

Potrivit dr. Leon Hermanson de la Met Office, care a condus buletinul informativ, aceste prognoze arată „că această creştere a temperaturii globale va continua”.

Substanțele chimice din crema de protecţie solară se acumulează în flora marină

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe