Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Colchicina reduce riscul de complicații asociate cu COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 26 ianuarie 2021, ora 12:11

Rezultatele unui studiu foarte promițător despre colchicină vin din Canada. Cercetătorii au vești bune despre acest medicament.

Cercetătorii au obținut rezultate pozitive în urma unui studiu clinic, intitulat COLCORONA, care au arătat că colchicina este singurul medicament oral eficient pentru tratarea pacienților nespitalizați.

studiu tratament covid montreal colchicină

Montreal Heart Institute a anunțat în 22 ianuarie că studiul clinic COLCORONA a oferit rezultate clinice elocvente în ceea ce privește eficacitatea colchicinei în tratarea COVID-19, scrie www.globenewswire.com. Rezultatele studiului au arătat că colchicina a redus cu până la 21% riscul de deces sau spitalizările în rândul pacienților cu COVID-19, în comparație cu grupul placebo.

Acest rezultat obținut în urma unui studiu făcut pe o populație globală de 4488 de pacienți a semănat cu diferența statistică. Analiza a 4159 de pacienți la care diagnosticul de COVID-19 a fost dovedit cu ajutorul testului PCR a arătat că folosirea colchicinei a fost asociată cu reduceri semnificative statistic în ce privește riscul de deces sau de spitalizare în comparație cu placebo. La acești pacienți cu diagnostic dovedit de COVID-19, colchicina a redus spitalizările cu până la 25%, nevoia de ventilație mecanică a pacienților cu până la 50%, iar decesele cu până la 44%.

Potrivit sursei citate, această descoperire științifică majoră face ca colchicina să fie primul medicament oral din lume care ar putea fi utilizat pentru a trata pacienții nespitalizați care au COVID-19.

„Cercetarea noastră arată eficacitatea tratamentului cu colchicină în prevenirea fenomenului de „furtună citokinică” și în reducerea complicațiilor asociate cu COVID-19. Noi suntem încântați să oferim primul medicament cu administrare orală din lume a cărui utilizare ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății publice și care are potențialul de a preveni complicațiile COVID-19 pentru milioane de pacienți”, a declarat dr. Jean-Claude Tardif, director la Montreal Heart Institute (MHI) Research Center, profesor de medicină la Université de Montréal și investigator principal al studiului clinic COLCORONA.

Tratarea pacienților cu riscuri mari de complicații cu colchicină cât mai curând după confirmarea diagnosticului de COVID-19 prin testul RT-PCR reduce riscul acestor persoane de a dezvolta o formă severă de boală și, în consecință, reduce numărul de internări. Prescrierea colchicinei pacienților acestora ar putea fi de folos la reducerea problemelor de tipul blocării spitalelor și ar putea reduce costurile pentru îngrijirile medicale ale pacienților în întreaga lume.

„Programul nostru inovator de cercetare dovedește și că Montreal Heart Institute poate produce descoperiri științifice rapide într-un mod care este viabil din punct de vedere economic pentru pacienți, prin folosirea în alte scopuri a medicamentelor existente”, a adăugat dr. Jean-Claude Tardif, făcând referire la colchicină.

Credit foto: rawpixel.com

Etichete: colchicina tratament covid tratament covid-19 tratament coronavirus medicament covid studii covid studii clinice studiu clinic

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC