Newsflash
Internaționale

Combinaţie terapeutică promiţătoare pentru cancerul de sân HER2 negativ

de Dr. Alina SIMACHE - mai 8 2020
Combinaţie terapeutică promiţătoare pentru cancerul de sân HER2 negativ

Asocierea dintre un inhibitor PD-L1 (programmed death-ligand 1) – durvalumab și un inhibitor PARP (polyADP-ribose polymerase) – olaparib ar putea îmbunătăţi răspunsul terapeutic al femeilor cu cancer de sân HER2-negativ cu risc înalt, informează Medscape Medical News.

Combinaţie terapeutică promiţătoare pentru cancerul de sân HER2 negativRezultatele unui studiu, recent prezentate în cadrul întâlnirii virtuale AACR (American Association for Cancer Research), sugerează că adăugarea combinaţiei dintre durvalumab și olaparib la chimioterapia neoadjuvantă standard conduce la îmbunătăţirea ratei de răspuns patologic complet la momentul intervenţiei chirurgicale.

Rate înalte de răspuns patologic complet au fost remarcate la toate subtipurile de cancer de sân HER2-negativ, inclusiv pentru tumorile HER2-negativ, cu receptori estrogenici pozitivi (cu risc înalt la testul Mammaprint) și pentru cancerul de sân triplu negativ.

Noi orizonturi pentru tratamentul stadiilor incipiente

Studiul în desfășurare I-SPY2 (Investigation of Serial Studies to Predict Your Therapeutic Response through Imaging and Molecular Analysis 2) investighează utilitatea unor noi combinaţii terapeutice, în asociere cu chimioterapia neoadjuvantă standard, în tratamentul cancerului de sân cu risc înalt.

Rezultatele obţinute se bazează pe analiza datelor provenite de la 73 de paciente HER2-negative, 21 având cancer de sân triplu negativ și 52 de paciente cu tumori cu receptori hormonali pozitivi și caracteristici de risc înalt la testul Mammaprint.

Pacientele au fost tratate cu durvalumab 1.500 mg la patru săptămâni, trei cicluri, olaparib 100 mg de două ori pe zi în săptămânile 1 – 11 și paclitaxel 80 mg/m2 săptămânal, timp de 12 săptămâni și ulterior cu doxorubicină și ciclofosfamidă timp de patru cicluri.

În braţul de control, pacientele au primit paclitaxel și chimioterapie (doxorubicină și ciclofosfamidă). În toate subtipurile studiate, combinaţia durvalumab și olaparib a crescut ratele de răspuns patologic complet, în comparaţie cu braţul de control.

Potrivit dr. Lajos Puszta, autorul principal al studiului, aceste rezultate furnizează dovezi ulterioare pentru valoarea clinică a imunoterapiei în stadiile incipiente ale cancerului de sân, sugerând noi orizonturi pentru utilizarea acestor medicamente în cazul neoplasmelor mamare cu receptori hormonali pozitivi.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe