Newsflash
Internaționale

Comisia Europeană: Măsuri privind circulația persoanelor în contextul pandemiei de COVID-19

de Dorina Novac - oct. 14 2020
Comisia Europeană: Măsuri privind circulația persoanelor în contextul pandemiei de COVID-19

În urma propunerii Comisiei Europene din 4 septembrie, miniștrii au ajuns la un acord care va oferi mai multă claritate și previzibilitate cu privire la măsurile de restricționare a liberei circulații în UE, adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

Toate informațiile cu privire la călătoriile în UE vor fi disponibile pe platforma „Re-open EU” (Să redeschidem UE), care va conține un link către o hartă comună cu coduri de culori comune, bazată pe criterii comune, elaborată și publicată periodic de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

comisia europeana
Sursă imagine: Pixabay

„Invităm acum statele membre să se asigure că sunt furnizate datele necesare astfel încât harta să poată fi actualizată săptămânal cu informații exacte privind situația epidemiologică din UE și din regiunile sale”, se arată în declarația Comisiei.

În ceea ce privește restricțiile privind libera circulație, Comisia Europeană subliniază că statele membre ar trebui să furnizeze informații clare, cuprinzătoare și în timp util, inclusiv cu privire la orice cerințe conexe (de exemplu, un rezultat negativ la testul pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 sau completarea formularului de localizare a pasagerilor).

De asemenea, statele membre trebuie să ofere informații și cu privire la măsurile aplicate călătorilor care sosesc din zone cu risc mai ridicat, cât mai devreme posibil, înainte de intrarea în vigoare a noilor măsuri.

Informațiile ar trebui publicate cu 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a măsurilor, ținând cont de faptul că este necesară o anumită flexibilitate în ceea ce privește urgențele epidemiologice.

„Pentru milioanele de cetățeni care au un motiv esențial pentru a călători, fie din motive familiale importante, pentru a-și asigura mijloacele de subzistență, fie pentru a garanta faptul că primim mărfurile de care avem nevoie, acordul de astăzi va aduce, de asemenea, o îmbunătățire binevenită a situației precare actuale. În aceste cazuri nu ar trebui aplicată nicio măsură de carantină”, transmite Comisia Europeană.

Potrivit Comisiei, o abordare bine coordonată, previzibilă și transparentă cu privire la adoptarea de restricții privind libera circulație este necesară pentru a se preveni răspândirea virusului, a se asigura protecția sănătății cetățenilor și a se menține libera circulație în interiorul Uniunii, în condiții de siguranță. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe