Newsflash
Internaționale

Compușii din extractul de hamei ar putea fi utili împotriva bolii Alzheimer

de Florentina Ionescu - nov. 14 2022
Compușii din extractul de hamei ar putea fi utili împotriva bolii Alzheimer

Hameiul, un ingredient folosit în obținerea berii, ar putea fi util datorită compușilor săi chimici în reducerea anumitor substanțe toxice implicate în boala Alzheimer.

Cercetătorii au investigat efectele terapeutice ale extractelor de hamei asupra patologiei bolii Alzheimer. Ei au observat că hameiul are efecte antioxidante care s-ar putea dovedi a fi utile în prevenirea acestei maladii. Totuși, este nevoie de o cercetare mai amănunțită pentru a confirma rezultatele lor, pentru a influența strategiile de prevenire a bolii Alzheimer, scrie Medical News Today

hamei si prevenirea bolii alzheimer
Imagine realizată de Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ de la Pixabay 

 

Alzheimer și extractul de hamei

Unele studii recente au descoperit că aportul pe termen lung de extract de floare de hamei diminuează simptomele bolii Alzheimer în modelele de animale (mai precis, pe șoareci) în ceea ce privește această maladie. Alte cercetări sugerează că aportul de acizi amari pe bază de hamei îmbunătățește funcția cognitivă, atenția, dispoziția la adulții vârstnici. 

Mesaje-cheie despre bere 

Un studiu recent ce a avut în vedere extractele de hamei în relație cu patologia bolii Alzheimer ar putea duce la noi tratamente și la noi strategii de prevenție pentru această maladie, scrie publicația menționată. Recent, cercetătorii au investigat efectele extractelor de hamei asupra membranelor celulelor umane și asupra unui model de vierme în ce privește boala Alzheimer. Ei au descoperit că anumite extracte de hamei ar putea inhiba acumularea de proteine de beta-amiloid în creier, acestea fiind un marker esențial al bolii Alzheimer.

„Studiul acesta este foarte interesant și susține și mai mult puterea intervențiilor făcute în alimentație pentru prevenția bolii Alzheimer”, a declarat pentru Medical News Today dr. Michael L. Alosco, profesor asociat de neurologie la Boston University, care nu a fost implicat înacest studiu.

Acesta a subliniat:

„Și mai important, mesajul nu ar trebui să fie că dacă veți consuma bere cu hamei, acest lucru va duce la beneficii pentru creier sau că va preveni boala Alzheimer. Beneficiile substanțelor chimice din hamei cel mai probabil sunt diluate atunci când sunt combinate cu alcoolul și cu ingredientele calorice care se găsesc în bere. Chiar și așa, studiul oferă potențiale noi informații cu privire la mecanismele bolii Alzheimer și identifică noi ținte terapeutice și noi metode de prevenire”.

Acest studiu referitor la substanțele chimice din extractul de hamei a apărut în „ACS Chemical Neuroscience”.

De ce au ales oamenii de știință hameiul?

Când a fost întrebat ce i-a determinat pe cercetători să investigheze compușii chimici din hamei în relație cu boala Alzheimer, dr. Alessandro Palmioli, profesor asistent de chimie organică la Departamentul de Biotehnologie și Bioștiință de la Universitatea din Milano-Bicocca, Italia, unul dintre autorii acestui studiu, a declarat pentru MNT că „este o poveste lungă”. 

Alzheimer: hormonul FSH, posibil responsabil de incidența crescută la femei 

„Hameiul este bogat în compuși chimici precum polifenolii și din acest motiv el a fost folosit, istoric vorbind, pentru producția berii, dar totodată și pentru prepararea ceaiurilor pe bază de plante și a infuziilor, iar utilizările hameiului în medicina tradițională sunt cunoscute. În ultimii ani, noi am colectat și niște rezultate interesante cu privire la extractele de cafea, salvie, Radix Imperatoriae, cacao și scorțișoară”, a declarat dr. Alessandro Palmioli.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat și au comparat activitatea a patru tipuri diferite de hamei utilizate în prepararea berii și a ceaiurilor din plante: hamei Cascade (HC), hamei Saaz (HS), hamei Tettnang (HT) și hamei Summit (Hsu). În total, cercetătorii au identificat 42 de compuși chimici din hamei. Aceștia au inclus în principal compușii asociați cu reducerea nivelului de zahpr din sânge și cu activitatea antioxidantă. Apoi cercetătorii au evaluat activitatea antioxidantă a extractelor de hamei asupra membranelor celulelor umane ale neuroblastomului, un tip de cancer care se dezvoltă din celulele nervoase imature. Ei au descoperit că HT, adică hameiul Tettnang, a avut cel mai mare efect antioxidant și cele mai mari activități radicale de a elimina toxinele.

În testele ulterioare, cercetătorii au analizat capacitatea fiecărui extract de hamei de a inhiba acumularea de beta-amiloid. Ei au descoperit că toate extractele de hamei supuse analizei au putut să inhibe acumularea de proteine beta-amiloide, deși HT a fost cel mai potent dintre toate, iar HC cel mai puțin potent tip de hamei.

Într-o altă etapă, cercetătorii au izolat diferiții compuși chimici ai hameiului, pentru a le investiga proprietățile chimice individuale. Astfel, ei au descoperit că polifenolii din HT au fost cei mai potenți compuși anti-amiloidogenici din extractele de hamei analizate, datorită efectelor lor antioxidante. Alte texte au arătat, între timp, că hameiul ar putea totodată să protejeze împotriva neurotoxicității beta-amiloidului, prin reglarea semnalelor celulelor și prin activarea autofagiei, adică „reciclarea” componentelor celulare deteriorate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe