Newsflash
Internaționale

Condamnat pentru transplanturi inovatoare soldate cu deces

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 24 2022
Condamnat pentru transplanturi inovatoare soldate cu deces

Justiţia din Suedia a condamnat un chirurg italian, cu suspendare, pentru trei transplanturi experimentale de trahee, cu celule stem, care au dus la decesul pacienţilor.

Procurorii au recomandat pedeapsa cu închisoarea pentru cinci ani, însă Curtea a decis în final că medicul nu a intenţionat să-și rănească pacienţii. Doctorul chirurg Paolo Macchiarini, care a dezvoltat primul transplant de organ sintetic în 2011, la Universitatea Karolinska, a dezminţit orice acuzaţie, spunând că transplanturile urmăreau salvarea vieţii pacienţilor. Acesta utiliza trahei de plastic și celule stem pentru transplant, astfel că pacienţii nu mai erau nevoiţi să aștepte pentru donatori.

Primul pacient care a primit un astfel de transplant, în 2011, un student din Eritrea, a murit la doi ani și jumătate, după o serie de infecţii. Traheea sintetică ce îi fusese transplantată se lărgise. Alt pacient, american, a murit la câteva luni distanţă, iar a treia pacientă, de aproximativ 20 de ani, a murit la șase ani de la operaţie. Alte cazuri au fost operate în afara Suediei și s-au soldat cu deces.

Dr. Macchiarini a fost suspendat de la Institutul Karolinska și a fost cercetat de procuratură. Cazul a ajuns în final la Curtea din Solna, de lângă Stockholm, care l-a găsit vinovat de acţiuni criminale și de practici chirurgicale neconforme. Totuși, nu a fost acuzat de uciderea pacienţilor. Judecătorii au fost de acord că metoda chirurgicală nu a fost conformă știinţei și experienţei dovedite și că două cazuri pot justifica intervenţia, dar nu și al treilea. Curtea a concluzionat că toţi cei trei pacienţi au suferit o vătămare corporală semnificativă, dar nu a fost dovedită intenţia de vătămare. Sentinţa cu suspendare rămâne sub probaţiune pentru următorii doi ani.

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/world-europe-61836856

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe