Newsflash
Internaționale

Consiliul Europei a aprobat o finanțare suplimentară pentru lupta împotriva pandemiei

de Florentina Ionescu - apr. 12 2021
Consiliul Europei a aprobat o finanțare suplimentară pentru lupta împotriva pandemiei

Consiliul Europei a aprobat vineri, 9 aprilie, o finanțare suplimentară de la bugetul UE, în valoare de 121,5 milioane de euro.

Banii sunt meniți să răspundă unor nevoi urgente legate de pandemia de COVID-19. 

consiliul europei finantare suplimentara covid-19

Aceste fonduri vor sprijini următoarele acțiuni, potrivit unui comunicat de presă remis redacției:

  • lucrările pregătitoare pentru adeverințele electronice verzi spre a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19;
  • consolidarea capacității statelor membre de a detecta și monitoriza noi variante ale virusului SARS-CoV-2 („secvențiere”);
  • elaborarea, evaluarea și ajustarea noilor teste de reacție polimerazică în lanț-revers transcriptază (RT-PCR) pentru fiecare nouă variantă emergentă a virusului COVID-19 înainte de desfășurarea testelor, asigurând, în același timp, o capacitate suficientă de testare în statele membre;
  • monitorizarea virusului SARS-CoV-2 și a variantelor sale în apele reziduale;
  • dezvoltarea în continuare a platformei de schimb pentru formularele de localizare a pasagerilor, pentru a crește numărul statelor membre participante.

Fondurile vor fi obținute din rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență, care este menită să ajute statele membre și țările terțe în situații de urgență. Acestea vor fi canalizate prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență și al contribuției UE la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Se așteaptă ca Parlamentul European să discute despre acest sprijin săptămâna aceasta, cu scopul de a-l aproba în plen la sfârșitul lunii aprilie.

În total, Comisia Europeană a propus o finanțare suplimentară în valoare de 245,2 milioane de euro de la bugetul UE pentru a sprijini inițiativele descrise mai sus, precum și 100 de milioane de euro pentru nevoile emergente suplimentare legate de COVID-19.

Pe lângă mobilizarea rezervei pentru solidaritate și ajutoare de urgență, aceste cheltuieli ar urma să fie acoperite prin redistribuiri în bugetul 2021 (aproximativ 7,5 milioane de euro) și prin bugetul rectificativ nr. 2 la bugetul UE pentru 2021 (216,2 milioane de euro). Proiectul de buget rectificativ nu a fost încă adoptat de Consiliu și de Parlament.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe