Newsflash
Internaționale

Consumul de tutun în rândul adolescenţilor, îngrijorător

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 18 2022
Consumul de tutun în rândul adolescenţilor, îngrijorător

Peste trei milioane de liceeni din SUA au declarat în 2022 că sunt fumători, conform unui studiu efectuat de cercetătorii FDA și CDC.

p1Aproape 2,55 milioane de liceeni declară că folosesc ţigări electronice, acestea fiind pentru al nouălea an consecutiv cele mai utilizate produse pentru fumat în rândul tinerilor. Specialiștii atrag atenţia asupra acestui fenomen și subliniază încă o dată faptul că utilizarea produselor pentru fumat, sub orice formă, este nesănătoasă.

Nicotina din compoziţia lor determină adicţie și afectează dezvoltarea cerebrală a adolescenţilor. De asemenea, fumatul la această vârstă crește riscul dezvoltării altor vicii, precum dependenţa pentru droguri.

Studiul efectuat în SUA se bazează pe date colectate în cadrul National Youth Tobacco Survey, chestionarul naţional pentru utilizarea tutunului în rândul tinerilor realizat în 2022.

Acesta a fost aplicat adolescenţilor și preadolescenţilor din clasele 6-12, în perioada 18 ianuarie – 31 mai. Studiul a fost realizat de Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor (FDA) și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Din păcate, datele nu au putut fi comparate cu cele colectate în anii precedenţi, ca urmare a schimbării metodologiei.

Rezultatele mai arată că tinerii americani non-hispanici, amerindieni și nativii din Alaska au avut procentajul cel mai mare de utilizare a oricărui produs de tutun, aproximativ 13,5%. Non-hispanicii au raportat utilizarea preponderentă a ţigărilor electronice, în timp ce afro-americanii au declarat că utilizează mai mult tutunul clasic.

Factori favorizanţi

Niveluri mai ridicate ale fumatului au fost înregistrate în rândul tinerilor care au declarat că aveau rezultate slabe la școală (primeau calificativul F, cel mai mic în sistemul de notare american) – 27,2%, precum și în rândul adolescenţilor ce resimţeau un grad ridicat de stres – 18,3%.

Specialiștii speră că, dacă identifică factorii ce favorizează utilizarea acestor produse, vor putea ajuta tinerii să renunţe la fumat sau să prevină iniţierea acestui viciu, pentru a le asigura o viaţă mult mai sănătoasă. Fumatul este prima cauză de boli prevenibile, de dizabilitate și prima cauză de deces în rândul adulţilor americani.

Trebuie urmărită comercializarea acestor produse și trebuie implementate strategii privind controlul utilizării tutunului sau a altor dispozitive pentru fumat. Până în acest moment au fost realizate progrese semnificative în scăderea fumatului în rândul tinerilor, însă există o dinamică a pieţei pentru aceste produse, de aceea eforturile nu se opresc niciodată, a subliniat recent Brian King, directorul Centrului pentru Produse pe bază de tutun din cadrul FDA, citat de CNN.

Citiți și: Viitorul terapiei oncologice

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe