Newsflash
Internaționale

Contactul dintre mamă și nou-născut nu trebuie întrerupt

de Dr. Alina SIMACHE - mar. 26 2021
Contactul dintre mamă și nou-născut nu trebuie întrerupt

Analiza a două studii citate de OMS arată că mii de lucrători sanitari din domeniul neonatologiei nu permit contactul strâns cu nou-născuţii mamelor confirmate cu sau suspectate de COVID-19.

Foto 2Aproximativ un sfert dintre persoanele intervievate susţin că nu permit nici alăptarea nou-născuţilor în aceste situaţii. Mai mult, conform unui studiu publicat în BMJ Global Health, două treimi din 1.120 de lucrători sanitari chestionaţi la nivel global susţin separarea nou-născuţilor de mamele cu teste COVID-19 pozitive sau în situaţiile incerte.

Totuși, contactul strâns dintre aceștia și încurajarea „îngrijirii materne de tip cangur” ar putea salva peste 125.000 de vieţi, conform unui studiu publicat în Lancet EClinicalMedicine.

Prin urmare, experţii OMS recomandă cazarea mamelor și a nou-născuţilor în aceeași cameră încă de la naștere, permiţând alăptarea și contactul strâns, chiar în condiţiile cazurilor confirmate sau suspectate de infecţie cu SARS-CoV-2.

„Nou-născuţii din întreaga lume au dreptul la contactul potenţial salvator de viaţă cu propriii părinţi, iar acest lucru nu ar trebui să fie refuzat din cauza pandemiei de COVID-19. (…) Zeci de ani de progres în reducerea deceselor la copii vor fi puși în pericol dacă nu acţionăm chiar acum”, a declarat Anshu Banerjee, expert OMS în sănătatea maternă și a nou-născuţilor, citat de Reuters.

 


Notă autor:

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-newborns-who-idUSKBN2B72WN

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe