Newsflash
Internaționale

Controlul și prevenirea bolilor infecțioase în contextul războiului din Ucraina

de Florentina Ionescu - mar. 14 2022
Controlul și prevenirea bolilor infecțioase în contextul războiului din Ucraina

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a emis o informare în 8 martie a.c. cu privire la prevenirea și controlul bolilor infecțioase în contextul războiului din Ucraina.

Astfel, experții din cadrul ECDC subliniază că persoanele refugiate din Ucraina ar putea fi vulnerabile și ar putea să dezvolte anumite boli infecțioase drept rezultat al condițiilor precare în care trăiesc și al situației în care se află, ca urmare a faptului că au fost nevoie să fugă din calea războiului. 

refugiati ucraina site ECDC
Foto: www.ecdc.europa.eu

ECDC a publicat un document, „Considerații Operaționale”, pentru prevenirea și controlul bolilor infecțioase în contextul războiului din Ucraina, în data de 8 martie a.c.

Țările care găzduiesc refugiații din Ucraina ar trebui să se asigure că acele persoane care sosesc din Ucraina din cauza acestei crize ar trebui să aibă acces la servicii medicale într-o manieră similară ca populația din respectivele țări, arată ECDC în aceeași informare. Acest lucru va aborda continuitatea îngrijirilor medicale și prevenirea complicațiilor datorate unor afecțiuni medicale preexistente și va ajuta la acordarea unui tratament precoce pentru condițiile medicale acute. În plus, prin acordarea de servicii medicale persoanelor refugiate, această măsura va ajuta la detectarea precoce a bolilor care ar putea cauza focare sau mici epidemii.

Totodată, acordarea accesului la servicii medicale ar trebui să fie parte integrantă din măsurile generale ce vizează îngrijirile din domeniul sănătății în privința persoanelor refugiate din Ucraina, iar o atenție deosebită ar trebui acordată și diagnosticului și tratamentului bolilor cronice și sănătății mintale.

„Se estimează că multe dintre persoanele care în prezent fug din calea războiului din Ucraina nu sunt vaccinate cu schemă completă împotriva COVID-19. În plus, acoperirea vaccinală pentru acele seruri/vaccinuri care se fac în copilărie este suboptimă în Ucraina”, se precizează în informarea ECDC.

De aceea, asigurarea continuității vaccinurilor de rutină și umplerea golurilor în ceea ce privește istoricul vaccinal sunt elemente esențiale pentru sănătatea publică și pentru a oferi sprijin persoanelor refugiate. În acest context, asigurarea acoperirii vaccinale împotriva poliomielitei, rujeolei și împotriva COVID-19 ar trebui să fie o prioritate, subliniază experții ECDC.

În plus, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor recomandă ca autoritățile din domeniul sănătății publice din țările care primesc refugiați să crească gradul de conștientizare astfel încât furnizorii de servicii medicale din acele comunități să poată detecta și să poată raporta bolile infecțioase, inclusiv pe cele menționate mai sus. Detalii pe www.ecdc.europa.eu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe