Newsflash
Internaționale

Coronavirus: o scăpare din laborator e o ipoteză probabilă

de L. Budin - aug. 13 2021
Coronavirus: o scăpare din laborator e o ipoteză probabilă

În cadrul unui documentar TV, șeful delegației internaționale trimisă de OMS în Wuhan a spus că o scăpare din laborator a virusului care provoacă COVID-19 este o variantă care trebuie luată în considerare.

Afirmațiile îi aparțin lui Peter Embarek, şeful delegaţiei internaţionale de oameni de ştiinţă, trimisă în China de OMS pentru a identifica originea COVID-19, informează AFP, preluată de Agerpres.

coronavirus-raspandire

Într-un documentar intitulat „Misterul virusului - un danez în căutarea adevărului în China”, difuzat pe canalul de televiziune public TV2 din Danemarca, omul de ştiinţă a vorbit pe larg despre misiunea pe care a condus-o în Wuhan.

Un angajat (al unui laborator) infectat pe teren, în timp ce preleva probe, se încadrează într-una din ipotezele probabile”, a declarat Peter Embarek.

În concluziile din 29 martie ale primei faze a studiului realizat în Wuhan, ipoteza unui incident de laborator a fost evaluată ca fiind „extrem de improbabilă”. Potrivit lui Embarek, echipei sale i-a fost greu să discute această teorie cu oamenii de ştiinţă chinezi.

Cu 48 de ore înaintea încheierii misiunii, încă nu ajunseserăm la un acord pentru a menţiona ipoteza laboratorului în raport”, a afirmat el, în documentar.

Delegaţia OMS a obţinut totuși permisiunea de a vizita două laboratoare unde se realizează cercetări asupra liliecilor.

Ni s-a făcut o prezentare, apoi am putut să vorbim şi să punem întrebările pe care am doream să le punem, dar nu am avut ocazia să consultăm niciun fel de documentaţie”, povesteşte Embarek.

Omul de ştiinţă danez a evidenţiat faptul că liliecii nu trăiesc în sălbăticie în regiunea Wuhan şi că singurele persoane susceptibile să se fi apropiat de aceste vietăți, posibil purtătoare de coronavirus, sunt angajaţi ai laboratoarelor din oraş.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe