Acasă » ACTUALITATE » Internaționale
Coronavirus, pe scurt

OMS avertizează cu privire la deficitul global de echipamente de protecție, precum halate, măști sau mănuși, în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus.
Protecție deficitară
OMS avertizează cu privire la deficitul global de echipamente de protecție, precum halate, măști sau mănuși, în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus. În acest context, OMS încearcă să compenseze deficitul de echipamente de protecție prin furnizarea de măști, seturi de testare, mănuși și halate în toate regiunile membre. „Voi comunica cu reprezentanții rețelei de furnizare a materialelor pentru a identifica blocajele și pentru a găsi soluții, astfel încât echipamentele să fie distribuite echitabilˮ, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
De ce „nCov”
Până în prezent, au fost identificate peste 31.000 de cazuri de infecții confirmate cu noul coronavirus și 637 de decese în China, dar și 270 de cazuri și un deces în alte 24 de țări, potrivit Reuters. Cunoscut oficial sub denumirea intermediară „2019-nCovˮ (novel coronavirus), noul coronavirus a fost identificat pentru prima dată la finalul lunii decembrie, în orașul Wuhan din China. „Am considerat că este foarte important să furnizăm o denumire intermediară pentru ca nicio localizare să nu fie asociată cu acest nume. [...] Numeroase reportaje încă asociază denumirea Wuhan sau China. [...] Am dorit să ne asigurăm că nu va exista stigmatizareˮ, a precizat epidemiologul Maria van Kerkhove, în cadrul unei întâlniri a Comitetului Executiv al OMS.
Transmitere intrauterină
Femeile însărcinate ar putea transmite infecția cu noul coronavirus copiilor, avertizează medicii de la Wuhan Children Hospital, conform aceleiași agenții de presă. Această ipoteză a fost confirmată după nașterea unui copil dintr-o mamă infectată cu noul coronavirus în data de 2 februarie. Nou-născutul a fost testat la 30 de ore după naștere, fiind confirmată infecția. Deși nou-născutul nu prezintă febră sau tuse, acesta asociază dispnee, testele imagistice au evidențiat semne de infecție, iar testele de laborator au subliniat anomalii ale funcției hepatice. „Acesta este un semn care ne amintește să fim atenți la transmiterea materno-fetală, ca posibilă cale de răspândire a coronavirusuluiˮ, a declarat dr. Zeng Lingkong, șeful departamentului de Neonatologie de la Wuhan Children Hospital.
Discriminare virtuală
Chinezii utilizează aplicații electronice și alte dispozitive de urmărire pentru a identifica și a evita contactul cu vecinii infectați cu noul coronavirus, informează Reuters. Compania QuantUrban și dezvoltatorii de la Wechat au creat platforme care cartografiază cazurile de infecții confirmate, astfel încât utilizatorii aplicației să poată evita acele regiuni. „Harta ne oferă confort psihologic. Deși nu poate garanta că nu vor exista cazuri noi, putem evita zonele în care infecția cu noul coronavirus a fost confirmatăˮ, a declarat un utilizator al aplicației, citat de Reuters. „Am dorit să adnotăm informațiile pe hartă, astfel încât publicul să poată urmări mai bine distribuția focarelor infecțioase și pentru a reaminti tuturor să se protejeze adecvatˮ, a precizat Yuan Xiaohui, co-fondatorul și CEO-ul QuantUrban.