Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Corticosteroizii, separaţi de vaccinarea anti-COVID

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 7 mai 2021

În cazul injectării elective de corticosteroizi pentru tratamentul durerii, este recomandată administrarea acestora la interval de două săptămâni înainte sau după vaccinul împotriva COVID-19.

Regula de două săptămâni se bazează pe supresia cunoscută a axei hipotalamo-pituitară-adrenală (HPA) după injectarea intraarticulară sau epidurală de corticosteroizi, susţin cercetătorii în cadrul unei lucrări recent publicate în Pain Medicine.

Această situaţie se aplică în special în cazul vaccinurilor cu vector viral, cele două săptămâni marcând și durata de timp până la vârful eficienţei vaccinurilor Janssen și AstraZeneca.

În urma analizei unor studii de fază 1-2a și de fază 3, vaccinul Janssen împotriva COVID-19 a demonstrat protecţie clinică la 14 zile de la administrare. În cazul vaccinului AstraZeneca, s-a observat obţinerea protecţiei clinice la 15 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

S-a observat că există o atenuare a răspunsului imun după injectarea de corticosteroizi în doze specifice pentru controlul durerii, efectul fiind cel mai important la o săptămână și mai puţin evident la două săptămâni de la administrare.

„Este cunoscută afectarea de către corticosteroizi a căilor hormonale care modulează răspunsul imun al organismului (...). Studiile demonstrează că aceste efecte sunt maxime la o săptămână și mai puţin la două săptămâni după injectarea tipică de corticosteroizi pentru diferite dureri, precum injectarea la nivelul articulaţiei genunchiului sau o injectare epidurală de corticosteroizi”, a declarat dr. Zachary McCormick, în calitate de autor senior al studiului.

Recomandări similare indiferent de tipul de vaccin

Eficienţa vaccinurilor mARN împotriva COVID-19 a fost dovedită la șapte zile de la administrarea celei de-a doua doze, în cazul vaccinului Pfizer. Totuși, din raţiuni practice, autorii studiului recomandă programarea generală a injectării elective de corticosteroizi la interval de două săptămâni de la administrarea vaccinului, indiferent de tipul acestuia.

Într-un studiu de fază 3 al vaccinului Janssen, utilizarea corticosteroizilor a fost permisă la un nivel echivalent cu sau sub doza de prednison de 20 mg/zi, cu administrare oculară, topică sau inhalatorie. De asemenea, în studiile ce au vizat vaccinul AstraZeneca, administrarea topică, inhalatorie și administrarea orală pe termen scurt (maxim 14 zile) au fost permise.

Totuși, nu au fost realizate analize care să stabilească dacă expunerea participanţilor la corticosteroizi, înainte sau după vaccinare, asociază reducerea eficienţei vaccinului, comparativ cu persoanele care nu au fost expuse la corticosteroizi.

Medicii ar trebui să ia în considerare potenţialele interacţiuni ale corticosteroizilor cu vaccinurile anti-COVID pentru a stabili, împreună cu pacienţii, programarea eficientă a injecţiilor elective de corticosteroizi.

Totuși, anumite circumstanţe deosebite ar putea necesita administrarea injecţiilor de corticosteroizi în afara ferestrei recomandate, fiind utilă o comparaţie între riscurile și beneficiile asociate fiecărui caz în parte,
precizează autorii studiului.

Bibliografie
1. Haewon Lee, MD, Jennifer A Punt, A.B., VMD, PhD, Jaymin Patel, MD, Milan P Stojanovic, MD, Belinda Duszynski, BS, Zachary L McCormick, MD, Spine Intervention Society’s Patient Safety Committee, Do Corticosteroid Injections for the Treatment of Pain Influence the Efficacy of Adenovirus Vector-Based COVID-19 Vaccines?, Pain Medicine, 2021; pnab130, https://doi.org/10.1093/pm/pnab130

Etichete: reactii vaccin covid vaccin covid vaccin janssen analiza vaccin astrazeneca

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.