Newsflash
Internaționale

COVID-19 crește riscul de Alzheimer, Parkinson și AVC

de Florentina Ionescu - iun. 29 2022
COVID-19 crește riscul de Alzheimer, Parkinson și AVC

Un studiu recent a arătat că boala COVID-19 crește riscul de a dezvolta Alzheimer, Parkinson și accident vascular cerebral.

O cercetare nouă prezentată recent la Congresul Academiei Europene de Neurologie, desfășurat la Viena, a arătat că există un risc crescut de a dezvolta mai multe boli neurologice la pacienții după un episod de COVID-19.

9 durere creier

Studiul a arătat că riscurile de boală Alzheimer, boală Parkinson și de accident vascular cerebral (AVC) au crescut la persoanele COVID pozitive, în comparație cu persoanele neinfectate cu SARS-CoV-2, scrie newatlas.com.

„La mai mult de doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, natura precisă și evoluția efectelor bolii COVID asupra bolilor neurologice au rămas necaracterizate”, a declarat autorul principal al studiului nou, Pardis Zarifkar, de la Spitalul Universitar din Copenhaga.

El a adăugat:

„Studiile anterioare au stabilit o asociere cu sindroame neurologice, dar până acum era o necunoscută dacă boala COVID-19 influențează și incidența unor boli neurologice specifice și dacă ea diferă de alte infecții respiratorii.”

Cercetătorii au analizat dosarele medicale electronice de la aproape jumătate din populația totală a Danemarcei, în perioada 2020-2021.

În perioada studiată, s-a descoperit că acele persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 au fost de 3,5 ori mai predispuse să fie diagnosticate cu boala Alzheimer; de 2,6 ori mai predispuse să fie diagnosticate cu boala Parkinson; de 4,8 ori mai predispuse să sufere de o hemoragie în creier; și de 2,7 ori mai predispuse să dezvolte un accident vascular cerebral ischemic, arată sursa citată.

Cercetătorii subliniază că riscul crescut de a suferi de aceste condiții neurologice după boala COVID-19 reflectă ceea ce s-a raportat anterior urmărind cazurile de gripă sau de pneumonie bacteriană.

Cu toate acestea, din cauza prevalenței abrupte a infecțiilor COVID-19, este probabil ca ratele acestor boli neurodegenerative să crească în lume, în anii următori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe