Newsflash
Internaționale

COVID-19 este asociat cu disfuncția erectilă

de Florentina Ionescu - dec. 11 2020
COVID-19 este asociat cu disfuncția erectilă

Experții americani și italieni avertizează că infecția COVID-19 ar putea avea efect și asupra funcției erectile.

Potrivit site-ului Deutsche Welle, experții din Italia și din Statele Unite ale Americii avertizează asupra unei potențiale consecințe pe termen lung a pneumoniei COVID-19: disfuncția erectilă.

În cadrul unui interviu recent acordat pentru NBC, medicul american Dena Grayson a declarat că există un motiv de îngrijorare legat de faptul că pneumonia COVID-19 ar putea cauza dificultăți pe termen lung în ceea ce privește erecția.

barbat disfunctie erectila covid

„Noi știm că [boala] cauzează probleme la nivel vascular. Așa că acesta este un real motiv de îngrijorare – nu doar că virusul poate ucide, ci și faptul că el poate cauza pe termen lung complicații, unele chiar pe durata întregii vieți”, a declarat Dena Grayson.

Un factor de risc, precum și o consecință

Un studiu realizat în luna iulie în Italia a arătat că disfuncția erectilă a fost atât un factor de risc pentru pneumonia COVID-19, cât și o „consecință probabilă” a bolii pentru supraviețuitori, ceea ce face ca boala să devină „un fenomen îngrijorător” în rândul pacienților vârstnici.

„Disfuncția erectilă este un biomarker perfect pentru starea generală de sănătate, atât fizică, cât și psihologică”, a declarat autorul principal al studiului italian, Emmanuele Jannini, profesor de endocrinologie și de sexologie medicală, din cadrul Universității Tor Vergata din Roma.

Tot el spune că pe măsură ce COVID-19 afectează atât sănătatea emoțională (la nivel mental), cât și starea fizică, disfuncția erectilă nu este neapărat o consecință surprinzătoare a acestei boli. Persoanele infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 care au suferit anterior de disfuncție erectilă ar putea fi, totodată, mai predispuse la a dezvolta pneumonia COVID-19, potrivit profesorului Emmanuele Jannini. De ce? Pentru că pneumonia impune aceleași comorbidități care sunt adeseori asociate cu disfuncția erectilă, spune expertul italian, inclusiv dificultăți de natură respiratorie, inflamație, probleme hormonale, stres, anxietate, depresie și disfuncție endotelială:

„Disfuncția erectilă este un marker real al riscului pentru pneumonie de pe urma infecției cu coronavirus. Dar nu este neapărat un factor de risc pentru a contracta infecția, acest lucru rămâne de văzut”, a mai declarat profesorul Emmanuele Jannini.


Notă autor:

Credit foto: Gerd Altmann de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe