Newsflash
Internaționale

COVID-19: Experții ECDC și ai Comisiei Europene publică recomandări de sănătate publică

de Florentina Ionescu - mar. 19 2020
COVID-19: Experții ECDC și ai Comisiei Europene publică recomandări de sănătate publică

Comisia Europeană a publicat astăzi mai multe recomandări de bune practici în ceea ce privește măsurile comunitare de sănătate publică, precum și strategiile de depistare a COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus.

Aceste recomandări au fost elaborate, potrivit unui comunicat de presă, împreună cu Comitetul științific de experți, în cooperare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Comisia Europeană recomandă fiecărui stat membru al UE să aplice măsurile propuse de experți și să se țină seama, totodată, de particularitățile fiecărui context național.

recomandari comunitare comisia europeana covid19

În ceea ce privește măsurile de depistare, se recomandă să fie testați cu prioritate pacienții care se află în prezent în spital și personalul medical, precum și persoanele în vârstă care prezintă riscuri.

Experții din comitetul științific au discutat recent și măsurile care trebuie luate pentru a nu supraîncărca spitalele, în special unitățile de terapie intensivă, în contextul COVID-19. Aceste măsuri pot include, printre altele, utilizarea de aplicații și consultații online, amânarea unor intervenții chirurgicale care nu sunt urgente și mobilizarea întregului personal medical calificat sau în curs de formare.

Citește și: COVID-19: Linie telefonică de suport psihologic pentru personalul medical

Printre măsurile comunitare de sănătate publică se află următoarele puncte, iar în documentul elaborat de experți se precizează că „este recomandat ca toate statele membre ale UE să adopte cel puțin următoarele măsuri”:

  • Izolarea obligatorie a pacienților cu COVID-19.
  • Autoizolarea voluntară a grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni medicale pre-existente, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, bolile cardiovasculare, bolile respiratorii cronice și cancer.
  • Închiderea locurilor unde se desfășoară evenimente sociale și culturale, cum ar fi barurile, cluburile de noapte, restuarantele, muzeele, teatrele, cinematografele etc.
  • Închiderea unor zone religioase, cum ar fi bisericile și amânarea unor evenimente religiaose
  • Închiderea instituțiilor dedicate educației, cum ar fi școlile, universitățile, institutele de cercetare și încurajarea unor alternative în mediul online
  • Măsurile la locul de muncă trebuie luate pentru a încuraja aranjamentele necesare pentru lucrul de acasă, programe de lucru flexibile etc.
  • Toate evenimentele la care se adună mase mari de populație (evenimente sportive, concerte etc) trebuie oprite și, în general, întâlnirile unor grupuri mari de persoane trebuie descurajate.
  • Amânarea procedurilor administrative neimportante.

Pe lângă acestea, sunt și alte recomandări care vizează informații despre măsurile de distanțare socială și momentul în care acestea trebuie adoptate; măsuri despre prevenirea infecției și controlul măsurilor comunitare; detalii despre când trebuie introduse măsurile de închidere a unor zone.

Citește și: UPDATE: Alte țări introduse pe lista statelor cu peste 500 de cazuri de COVID-19

Totodată, experții ECDC au elaborat un document amplu cu strategiile de depistare a COVID-19. În acest document, specialiștii au o serie de recomandări în ceea ce privește strategiile de testare.

Toate statele membre ale UE au transmitere locală a noului coronavirus, prin urmare experții sugerează să se prioritizeze testarea:

  • Testarea pacienților spitalizați cu infecții respiratorii acute severe (SARI), pentru a informa managementul instituției medicale
  • Testarea oricăror cazuri de infecție respiratorie acută în spitale sau în unitățile de îngrijire a persoanelor pe termen lung, pentru a ghida astfel controlul infecției și pentru a proteja atât persoanele vulnerabile din aceste centre, cât și personalul medical; tot aici intră și testarea personalului medical simptomatic, chiar și pe acei angajați cu simptome ușoare;
  • Testarea pacienților cu infecții respiratorii acute sau cu boli asemănătoare gripei în clinicile cu ambulatoriu și în rândul pacienților cu infecții respiratorii acute severe internați în spitale.
  • Persoanele vârstnice cu boli cronice pre-existente (boli pulmonare, cancer, insuficiență cardiacă, boală cerebrovasculară, boală renală, boală hepatică, hipertensiune, diabet și cu boli care compromit sistemul imunitar) care prezintă semne ale unei boli respiratorii acute ar avea nevoie mai rapid de ajutor la nivel respirator.

Dacă epidemia este locală, iar resursele permit, trebuie să se facă testarea tuturor pacienților cu infecție respiratorie. Testarea pacienților asimptomatici care au fost identificați că au intrat în contact cu un caz de COVID-19 ar trebui luați în considerare.


Notă autor:

Sursa foto: CDC pe site-ul Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe